1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Yhdysvallat

Olen keskivertomuuttaja Yhdysvalloissa – kuorman siirto kahden mailin päähän läkähdytti minut

Ymmärrän nyt, miksi amerikkalaiset muuttavat aiempaa vähemmän, kirjoittaa Ylen Washingtonin-kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Kuva: Yle

WASHINGTON Muuttopäivän aamuna satoi kaatamalla. Ajatukseni risteilivät erilaisten muistilistojen ja pakkaamisesta mieleeni syöpyneiden kuvien aallokossa.

College Hunks -muuttofirman **Mattie **ja **Tray **soittivat sovittuun aikaan talon edestä. Kuorma-auto voitaisiin pysäköidä vain sakkopaikalle, he ilmoittivat.

Rankkasadekaan ei haitannut tehokkaita muuttomiehiä Mattietta (vas.) ja Trayta. Kuva: Mika Hentunen / Yle

– Mitä ihmettä? kysyin hermostuneesti.

– Meille varatulla paikalla on jo kaksi autoa, Mattie vastasi tyynesti.

– Miten se on mahdollista, äimistelin.

– Tervetuloa muuttomiesten maailmaan, Mattie tokaisi ironiseen sävyyn.

Olin hankkinut luvat kaupungin pysäköinninvalvontatoimistosta hyvissä ajoin. 55 dollaria maksavat pahvit piti käydä itse tulostamassa. Jonottaminen V-kadun poliisilaitoksella oli sentään maksutonta, mutta siinä tärveltyi arvokas iltapäivä.

Erikseen hankittavalla pysäköintiluvalla varmistetaan, ettei joku korttelin machoista pysäköisi muuttoauton paikalle.

Jos näin onnettomasti kuitenkin käy, pysäköinninvaltontatoimistoon soittamalla ja vahvistustunnuksen kertomalla saa poliisin paikalle. Sakkoauto lähtisi tuota pikaa hinaukseen.

Puhelinlinja pysäköinninvalvontatoimistoon oli huonompi kuin Havannaan kylmän sodan melskeissä.

Teoriassa siis tapahtuu näin, mutta ei käytännössä.

Puhelinlinja pysäköinninvalvontatoimistoon oli huonompi kuin Havannaan kylmän sodan melskeissä. Puhelu katkesi kaksi kertaa ennen kuin sain virkailijan huutamaan liian kovalla volyymilla korvaani, ettei vahvistustunnukseni täsmännyt.

– Aina sama juttu. He eivät yksinkertaisesti välitä, tylytti taloyhtiövastaava Mary. Hänkin oli saapunut kadunvarteen seuraamaan näytelmää.

Mary kertoi, ettei vaihtoehtoja ollut. Hunksien iloisen oranssinvihreä kuormuri ei mahtunut takapihalle vievälle kapealle kujalle. Se oli siis jätettävä näkyvästi sakkopaikalle.

Muutto oli aloitettava mahdollisimman nopeasti senkin takia, että vettä tuli jo kuin saavista kaatamalla. Tavarani siirrettiin 16. kadun talon seitsemännestä kerroksesta autoon ja uuteen osoitteeseen, 23. kadun kerrostaloon.

Mattie ja Tray olivat onneksi kokeneita ja tehokkaita muuttajia.

Perillä odotti sama souvi. Meille varatulla paikalla oli kaksi henkilöautoa. Sade ei hellittänyt ennen kuin melkein kaikki tavarat oli saatu ahdetuksi uuteen asuntooni.

Muuttoauton pysäköiminen on usein vaikeaa Washingtonissa. Kuva: Mika Hentunen / Yle

Melkein kaikki, sillä yksi vähäarvoista roinaa sisältänyt laatikko ei ole vieläkään löytynyt. Kokonaishävikkiin on laskettava mukaan myös pysäköintisakot, pakolliset taksikulut ja yllättäen välttämättömiksi osoittautuneiden työkalujen hankkiminen.

Kokonaan eri juttu olivat ylimääräiset taloyhtiön maksut ja siivouskulut, jotka ilmestyivät kuin puun takaa.

Jos vielä laskisin rahallisen arvon työajalle, jota pakkaamiseen, lupien hakemiseen ja kaikkeen muuhun huolehtimiseen tärveltyi, nousisi muuton kokonaislasku ohimoita vihlovan korkeaksi.

Muuttotraumaisten vertaisryhmään kuuluu Yhdysvalloissa kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Tätä kaikkea surressani huomasin, ettei minun tarvitse olla yksin ahdistukseni kanssa. Muuttotraumaisten vertaisryhmään kuuluu Yhdysvalloissa kymmeniä miljoonia ihmisiä.

Heitä varten on perustettu jopa terapiaryhmiä, joihin liittyminen tosin paisuttaisi muuttolaskua lisää.

Yhdysvaltain väestönlaskentaviraston mukaan maassa muutetaan koko ajan vähemmän. Vuonna 2017 asuinpaikkaansa vaihtoi 11 prosenttia yhdysvaltalaisista.

Kun kyseistä muuttotilastoa alettiin 70 vuotta sitten pitää, vaihtoi joka viides kansalainen osoitettaan vuoden aikana vähintään kerran. Muuttajien määrä alkoi laskea tasaiseen tahtiin 1980-luvulla.

Suurimmat syyt kehityskulkuun ovat muuton aiheuttama vaiva ja nuo yllättävät lisäkustannukset. Muuttofirmaan soittavan pitää varautua siihen, että arvioidut kustannukset lopulta tuplaantuvat.

Muutot ovat harventuneet ja välimatkan pituus on keskimäärin lyhentynyt. Vuoden 2017 aikana muuttaneista yhdysvaltalaisista 62 prosenttia vaihtoi asuinpaikkaansa minun tapaani saman piirikunnan alueella.

Olen siis amerikkalainen keskivertomuuttaja niin fyysisesti kuin henkisestikin. Miljoonien tapaan annoin kaikkeni byrokatian, pysäköintikielloista piittaamattomien naapureiden ja luonnonvoimien puristuksessa.

Koen olevani loman tarpeessa kahden mailin mittaisen muuton jälkeen.