1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. internet

Kuubalaisetkin pääsevät pian kännykällä nettiin, mutta vain harvalla on siihen varaa

Kuukausipaketti maksaa jopa kuubalaisen keskipalkan verran.

internet
Kuubalaisia käyttämässä älypuhelinta.
Alejandro Ernesto / AOP

Matkapuhelimen datayhteyttä pidetään Suomessa jo itsestäänselvyytenä, mutta kuubalaisten kännyköihin netti tulee yleisesti vasta torstaina. Kuuban valtion teleyhtiö ETECSA ilmoitti asiasta tiistaina.

Lähes puolella Kuuban 11,2 miljoonasta asukkaasta on matkapuhelin, mutta uutistoimisto AP:n mukaan niillä on päässyt tähän mennessä lähinnä vain valtion sähköpostipalveluun. Kuuban 3G-verkkoa ovat voineet käyttää aiemmin vain turistit, ulkomaiset liike-elämän toimijat sekä osa Kuuban valtion virkamiehistä.

Tiedon valtatie tulee kalliiksi

Laajemmat internet-palvelut jäänevät silti edelleen monelta kuubalaiselta käyttämättä taloudellisista syistä. ETECSA:n mukaan edullisin kuukauden paketti kattaa 600 megatavua ja maksaa noin 6,5 euroa. Neljän gigatavun paketista veloitetaan kuukaudessa yli nelinkertainen summa.

Keskivertokuubalaiselta isoimpaan pakettiin menisi käytännössä koko kuukauden palkka, sillä keskipalkka Kuubassa jää alle 30 euroon kuukaudessa.

ETECSA lupaa kuitenkin, että valtion tarjoamien sovellusten ja verkkosivujen käyttö on kuitenkin huomattavasti halvempaa kuin kansainvälisen internetin. Kuuban valtio ylläpitää muun muassa omaa versiotaan verkkotietosanakirja Wikipediasta nimeltä Ecured.

Kuuban internet-yhteydet ovat laahanneet kaukana muun maailman perässä. Vielä viitisen vuotta sitten verkkoon pääsi vain turistihotelleissa. Viime vuosina Kuuban hallitus on kuitenkin perustanut internet-kahviloita ja langattomia verkkoja yleisille paikoille. Viime vuonna verkkoyhteyksiä alettiin tarjota myös koteihin.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi