Britannian tunnetuin brexit-juhta jätti puolueensa – Nigel Faragen mukaan Ukipin nykyjohdolla on "pakkomielle islamista"

Faragen mukaan Ukip ei ole enää Britannian tarvitsema brexit-puolue.

Brexit
Nigel Farage
Stephanie Lecocq / AOP

Britannian EU-erolle kasvot pitkään antanut Nigel Farage on eronnut Britannian itsenäisyyspuolueesta Ukipista. Puoluetta perustamassa ollut ja lähes 10 vuotta johtanut Farage kertoi asiasta tiistaina.

– Jätän Ukipin raskain sydämin. Se ei ole kansamme kipeästi kaipaama brexit-puolue, Farage kirjoitti kolumnissaan The Daily Telegraph -lehdessä.

Farage kertoi päätöksestään myös omassa radio-ohjelmassaan LBC-radiokanavalla. Farage syytti (siirryt toiseen palveluun) puolueen nykyistä johtajaa Gerard Battenia.

– Paljon on valitettavasti muuttunut. Hänellä vaikuttaa olevan pakkomielle islamista, ei vain ääri-islamismista. Ukipia ei perustettu uskonnollista ristiretkeä varten. Hänellä on myös pakkomielle tästä Tommy Robinsonista, Farage sanoi.

Ukipin johtaja Batten nimitti äärioikeistoaktivistina tunnetun Robinsonin marraskuussa puolueen neuvonantajaksi. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) puolueessa järjestettiin nimityksen takia maanantaina epäluottamusäänestys, jonka Batten voitti.

Perustivat puolueen yhdessä 90-luvulla

54-vuotias Farage väistyi Ukipin johdosta rivijäseneksi Britannian brexit-äänestyksen jälkeen kesällä 2016. Hän edustaa Britanniaa europarlamentissa.

Europarlamentissa niin ikään istuva Gerard Batten muistutti verkkopalvelu Twitterissä perustaneensa Ukipin yhdessä Faragen kanssa vuonna 1993. Batten kirjoitti antaneensa aina kunnian Faragelle brexit-kansanäänestyksen aikaansaamisesta.

Battenin mielestä Farage kuitenkin jätti puolueen henkisesti jo äänestyksen jälkeen.

Lähteet: Reuters, AFP