1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syöpäkoira

Koiran hajuaisti on verraton apu syövän etsimisessä

Koiralle riittää kymmenen molekyyliä, jotta se voi haistaa syövän.

Aamun Akuutti: Koira löytää syövän
Aamun Akuutti: Koira löytää syövän

Espanjan vinttikoira Kössi löytyi pentuna pahvilaatikosta Malagan moottoritieltä. Nyt 7-vuotiaana se on huippuunsa viritetty hajuerottelukoira, jonka kuono on valjastettu tärkeään tehtävään.

Kössi nuuhkii näytepurkkeja ja pyrkii havaitsemaan niistä syövän. Koirat ovat syövän havaitsemisessa ylivertaisia verrattuna koneisiin.

Nyt se on oppinut tunnistamaan koirien nisäkasvainten syövän ja ensi vuonna on tarkoitus opetella löytämään eturauhassyöpiä virtsanäytteistä.

Tällä hetkellä Kössi työskentelee nakkipalkalla HUS:in syöpätutkimuksessa. Syöpähaistelun lisäksi Kössi käy kouluttajansa Susanna Paavilaisen kanssa tarkistamassa myös asuntojen mahdolliset home- ja lude-epäilyt.

Koiran tunnistamia molekyylejä ei tiedetä

Itä-Suomen yliopiston tohtorikoulutettava Soile Rummukaisen mukaan tällä hetkellä ei tiedetä tarkalleen, mitä koira haistaa syöpänäytettä tunnistaessaan. Tässä on jatkotutkimusten paikka.

Syöpäkoiran pääasiallinen tehtävä tällä hetkellä on merkata syöpänäyte. Koirat eivät työskentele laboratorioissa tai sairaaloissa vaan omassa yhdistyksessään, joka puolestaan tekee yhteistyötä eri tutkijoiden kanssa.

Susanna Paavilainen perusti yhdessä kurssikavereidensa kanssa Wise nose - Suomen hajuerottelukoirayhdistyksen. Syöpäkoiratoiminnassa hän korostaa vastuullisuutta ja tutkimusyhteistyötä.

Kössi ja muut Wise nosen koirat osaavat jo tunnistaa näytteestä syövän, mutta nyt tutkitaan muun muassa sitä, osaisivatko ne erottaa vaarallisen eturauhassyövän vaarattomasta.

Lisää aiheesta Yle Akuutin nettiartikkelissa:

Kössi haistelee nakkipalkalla syöpiä - koiran kyky haistaa syöpa on käytännössä sata prosenttia

Lue myös

Labradorinnoutaja Jessie varoittaa kipukohtauksesta jo ennakkoon – "Kohtaukset ovat jääneet käytännössä kokonaan pois"

Syöpähajukoirat pyrkivät sairaaloihin haistamaan syöpää virtsasta: "Kun rahat ovat tilillä ja eettinen lupa taskussa"