Analyysi: Haavisto-ilmiö säikäytti SDP:n – Antti Rinteen pääministerihaaveet vaarassa

Pekka Haaviston nousu vihreiden johtoon on kiristänyt puolueiden kisaa ensi kevään eduskuntavaaleissa.

puolueiden kannatus
Pekka Haavisto
Pekka HaavistoMarkku Ulander / Lehtikuva

Ylen tuoreen kannatusmittauksen mukaan vihreiden kannatus on pompannut ylöspäin ja kahden suosituimman puolueen eli SDP:n ja kokoomuksen kannatus on notkahtanut.

Oppositiojohtaja Antti Rinteen (sd.) pääministerihaaveille oppositiokilpailijan herääminen on kova kolaus.

Vihreiden suosio on kääntynyt uuteen nousuun samoihin aikoihin, kun Pekka Haavisto valittiin marraskuun alussa puoluejohtajaksi täyttämään Touko Aallolta vapautuneet parin tonnin vasikannahkakengät (siirryt toiseen palveluun).

Aallon myrskyisällä puheenjohtajakaudella vihreiden kannatus käväisi loppukesällä 2017 lähes 18 prosentin lukemissa. Vihreät oli hetken aikaa kokoomuksen jälkeen toiseksi suosituin puolue ja opposition ykkönen.

Vain taivas näytti olevan rajana vihreille, joiden kannatuspotentiaali huiteli Ville Niinistön johdolla 38 prosentin lukemissa marraskuussa 2016 (siirryt toiseen palveluun).

Mikä laulaen tulee, se viheltäen menee

Syksyllä 2017 politiikan armoton arki nujersi Touko Aallon. Eduskunnassa SDP:n vahva joukkue kaappasi yliotteen, ja Aalto murtui paineiden alla.

Ville Niinistön johdolla vihreät oli noussut kilpailemaan oppositiossa hallituksen kärkihaastajan paikasta.

Ensimmäisen kauden kansanedustajana Aalto olisi kaivannut enemmän tukea muilta vihreiltä, mutta vihreiden eturivi näytti siirtyneen katsomoon odottamaan, miten Aallon käy.

Eihän siinä hyvin käynyt.

Touko Aalto joutui tunnustamaan tosiasiat syyskuussa 2018. Syvä masennus vei sairauslomalle eikä paluuta puolueen johtoon enää ollut.

Vihreiden kannatus sukelsi alkusyksystä alle 12 prosentin. Kuntavaalien 2017 vaalivoitto ja 12,5 prosentin ääniosuus olivat sulamassa juuri ennen eduskuntavaalitaistelua. Vasemmalta vihreitä ahdistivat gallup-kärkeen noussut Antti Rinteen SDP ja kyselyissä suositun Li Anderssonin vetämä vasemmistoliitto.

Johtajan vaihdos palautti luottamuksen

Kun hätä on suurin, niin apu on lähinnä.

Vihreät löysivät varastostaan 1990-luvulla kerran käytetyn puoluejohtajan Pekka Haaviston, joka oli presidentinvaaleissa kolkutellut vihreille uusia ovia.

Haavisto suostui Aallon kauden loppuajan pätkäpuheenjohtajaksi vetämään vihreiden eduskunta- ja eurovaalikampanjat ja viemään vihreät mahdollisiin hallitusneuvotteluihin. Palkintona uhrauksesta kainaloon voisi pudota vielä ulkoministerin salkku.

Marraskuun alun puoluevaltuuskunnan kokouksessa näkyi ja kuului, että vihreiden päättäjät ottivat Haaviston vastaan pelastajana.

Ensimmäiset puoluekannatuskyselyt puheenjohtajan vaihdoksen jälkeen kertovat, että Haavisto on onnistunut palauttamaan osan vihreiden kadottamasta luottamuksesta.

Taistelu punavihreistä äänistä kiristyy

Oppositiossa kilpailu punavihreistä äänistä kiristyy nyt, kun vihreillä on uskottava puheenjohtaja. Haaviston ensimmäiset avaukset vihreiden puheenjohtajana ovat leikanneet sekä SDP:n että vasemmistoliiton kannatusta.

SDP:n Antti Rinteen asema oppositiojohtajana vahvistui, kun vihreät olivat eksyksissä, eikä Li Andersson onnistunut avaamaan vasemmistoliitolle riittävästi uusia ovia.

Syksyn aikana SDP onnistui nostamaan kannatuksensa lähes tämän vaalikauden ennätyslukemiin, vajaaseen 23 prosenttiin. Antti Rinne sovitteli jo pääministerin pukua ja pohdiskeli (siirryt toiseen palveluun)tulevien hallitusneuvottelujen pudotuspeliä.

Haaviston johdolla vihreät uhkaa sahata Rinteen pääministerituolin jalkaa.

Antti Rinne
Antti RinneJarno Kuusinen / AOP

Rinne yritti lokakuussa (siirryt toiseen palveluun) vastata vihreiden haasteeseen puhumalla pehmeitä metsien hakkaamisen rajoittamisesta, mutta silloin ärähtivät (siirryt toiseen palveluun)metsäteollisuuden työntekijät.

Tasapainoilu on politiikassa herkkä laji.