Alkoholin etämyynnin kieltoon ei löytynyt ratkaisua, lain tulkinnan linjaa lopulta tuomioistuin

Keskustan ja kokoomuksen näkemyseroja etämyynnistä ei saatu soviteltua. Ylelle kerrotaan, että viranomaiset aikovat tehostaa ulkomailta Suomeen tilatun alkoholin valvontaa.

Alkoholilainsäädäntö
Viiniä laatikossa.
L A Heusinkveld / AOP

Alkoholin etämyynnin epäselvään tilanteeseen ei ole tulossa ratkaisua tällä vaalikaudella.

Ylen tietojen mukaan hallitus ei anna lakiesitystä, jossa olisi täsmennetty alkoholin ulkomailta tapahtuvaa etämyyntiä.

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on tulkinnut, että alkoholin ulkomailta tapahtuva nettimyynti ja kotiinkuljetus ovat kiellettyjä nykylaissa.

Laissa ei ole tästä selvää pykälää, joten käytännössä suomalaiset ovat tilanneet alkoholia ulkomaisista verkkokaupoista jo vuosien ajan.

Etämyynnin tulkinnasta piti päästä yksimielisyyteen ennen poliittisia neuvotteluja. Ministeriö pyysi oikeuskanslerilta lausunnon, mitä pitäisi tehdä, ja miten etämyynnin pykälä tulisi muotoilla.

STM:n piti sovittaa yhteen eduskunnan alkoholilain hyväksymisen yhteydessä antama lausuma (siirryt toiseen palveluun), Korkeimman oikeuden Alkotaxia koskeva päätös, EU-komission lausunto ja nykyisen lain tulkinta.

Komissio otti kielteisen kannan etämyynnin kieltoon, ja katsoi sen rikkovan tavaroiden vapaan liikkuvuuden säännöksiä. Tämä asia jää avoimeksi, koska lakiesitystä ei anneta.

Alkoholilain linjaus jää tuomioistuimille

Oikeuskansleri katsoo, ettei täsmentävään pykälään ole tarvetta, vaan lopullinen tulkinta etämyynnistä muotoutuu viranomaisten päätösten, kuten Valviran ja Tullin sekä oikeuden tuomioiden mukaan.

Oikeuskansleri ei ota lausunnossaan kantaa siihen, onko etämyynti nykyisen alkoholilain mukaan kiellettyä vai ei.

Tämä tarkoittaa, että lopullinen kanta etämyynnin kieltoon muotoutuu tuomioistuimissa, kun yksityishenkilö tai yritys valittaa viranomaisilta saamastaan päätöksestä. Tämä on vuosien prosessi.

Ministeriö tekee tulkinnan alkoholin etämyynnistä vasta sitten, kun alkoholilain tulkinnasta on kertynyt tietoa oikeuskäytännön kautta.

Alkoholin nettimyynti tarkempaan syyniin

Ylelle kerrotaan, että viranomaiset aikovat tehostaa ulkomailta Suomeen tilatun alkoholin valvontaa.

Alkoholijuomien rajat ylittävän etämyynnin epäselvä tila on johtanut erilaisiin tulkintoihin siitä, onko etämyynti nykylaissa sallittua vai ei.

Etämyyntiä koskeva kohta jäi avoimeksi, koska keskusta ja kokoomus eivät löytäneet yhteistä linjaa, kun eduskunta viime joulukuussa vapautti alkoholin sääntelyä.

Kokoomuksen mukaan laki ei kiellä etämyyntiä. Keskustalle taas on ollut tärkeää turvata Alkon vähittäismyyntimonopoli.

Ylen tietojen mukaan poliittisia näkemyseroja ei saatu ratkaistua.

Sosiaali- ja terveysministeriö katsoo edelleen, että ulkomailta Suomeen alkoholia myyvien verkkokauppojen pitää noudattaa Suomen alkoholilakia.

*Lue lisää: *Vielä voi tilata viinit joulupöytään – Lakiesitys alkoholin etämyynnistä viivästyy, saatetaan myös kuopata

Analyysi: Komission kanta alkoholin etämyyntikieltoon kuin kylmä suihku – Nyt hallitus pähkäilee, miten turvata Alkon asema, verotulot ja pitää EU tyytyväisenä

Alkoholin laajamittaista etämyyntiä Suomeen on yritetty ainakin kahdesti – kummallakin kerralla tuli tuomio

EU torppasi etämyydyn alkoholin maahantuontikiellon – ehdottaa sallittuja alkoholin luovutuspaikkoja

Haluavatko ruokakaupat viinin ja viinojen noutopisteiksi? Lidl: Tärkeä mahdollisuus suomalaiskuluttajille, Kesko ja S-ryhmä vaitonaisia