1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kanta-Häme

Joululahjarahaa Aulangon näkötornille ja monelle muullekin kohteelle Hämeessä

Lisärahaa on luvassa esimerkiksi hämäläisiin liikennehankkeisiin ja luontokohteisiin.

Aulangon näkötorni Hämeenlinnassa sai peruskorjausrahaa. Kuva: Markku Karvonen / Yle

Hallituspuolueet ovat koostaneet eduskunnan valtiovarainvarainvaliokunnassa 60 miljoonan lisäyksen valtion ensi vuoden budjettiin.

Liikennehankkeita lisätään ensi vuoden valtion budjettiin noin 25 miljoonalla eurolla. Kanta-Hämeessä nimettyjä kohteita on monia. Peruskorjausvaroja tulee muun muassa Janakkalan Tanttalantielle, Padasjoen Auttoinen-Porasa 3200-tielle, Tammelaan Ojajärventielle ja Lopella Järventaustantielle ja Hirvijärventielle. Hämeenlinnan Liesontie-Porraskoskentie peruskorjataan ja asfaltoidaan 900 000 euron määrärahalla. 400 000 euroa varattiin myös Hausjärven ja Riihimäen Selänojantien peruskorjaukseen.

Kansanedustaja Timo Heinosen (kok.) mukaan liikenteeseen lisärahaa Hämeeseen tulee muun muassa Riihimäen seudun tiehankkeisiin. Riihimäellä kolmostien liityntäpysäköinnin rakentamiseen Herajoen risteysalueelle varataan 200 000 euroa.

54-tie saa lisää riista-aitaa ensi vuoden budjettiin Vojakkala–Riihimäki-välille. 54-tien alue on peurakolareissa Hämeen haastavinta ja onnettomuusriskisintä seutua.

Aulangolle ja kansallispuistoihin remonttirahaa

Hämeen luontokohteista kunnostusrahaa saavat esimerkiksi Aulangon näkötornin peruskorjaus ja Liesjärven ja Torronsuon kansallispuistojen korjaus- ja kehittämistyöt. Aulangon näkötornin peruskorjaukseen tulee 200 000 euroa.

Näkötornin kunnostus tukee hyvin Aulangon maineen palauttamista, sillä Metsähallitus kunnostuttaa myös Aulangon Onnentemppelin ja Aulangon rauniolinnaketta ensi vuoden aikana.

Vapaa-ajan viettoa ja matkailua tukee myös Räyskälän lentokentän kehittäminen Lopella. Siihen valtion rahaa on ensi vuodelle 100 000 euroa lisärahoituksena.

Budjettilisäykset tehtiin hallituspuolueiden valtiovarainvaliokuntaryhmien kesken. Hallituspuolueiden vastaavat Timo Kalli (kesk.), Timo Heinonen ja Matti Torvinen (sin.) pääsivät sopimukseen yhteensä 60 miljoonan euron lisäkohdennuksista valtion talousarvioon keskiviikkona.