1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. muovijäte

Muoviset katekankaat murenevat maaperään - Biologi Leena Luoto: Puutarha ei tarvitse muovia

Muoviset kate- ja maisemointikankaat ovat yleistyneet pihoilla ja kotipuutarhoissa. Biologi Leena Luodon mielestä kannattaa miettiä, mitä jättää jälkeensä.

Kuva: Leena Luoto

Kotipuutarhoissa kate- ja maisemointikankaita käytetään rikkaruohojen hillitsemiseen koristekivien alla, pensaiden alustana, kukkapenkkien alla, terassien alla ja pintojen tasoittamiseen. Biologi Leena Luodon mukaan ne ovat turhia.

– Olen nähnyt monia tapauksia, että rikkaruohot kasvavat läpi kotipuutarhassa käytettävästä mansikkakankaasta. Kangas ei torju rikkaruohoja, koska se on tehty kutomalla. Rikkaruohon siemenet pystyvät itämään kankaan läpi. Maanrakennuksessa eri maakerrosten erottamiseen tarkoitettu suodatinkangas ei myöskään sovellu puutarhoihin, koska kasvien juuret tunkevat siitä läpi, sanoi Leena Luoto Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Leena Luodon mielestä hämäävintä on, että näitä tuotteita markkinoidaan kankaana.

– On harhaanjohtavaa puhua kankaasta. Markkinoilla olevat vaihtoehdot ovat enimmäkseen muovisia. Ne on tehty fossiilisista aineista eli ne ovat raakaöljypohjaisia.

Biologi Leena Luoto kertoo, että maaperässä on mikrobeja, jotka pystyvät hajottamaan muovipartikkeleja. Asiaa on tutkittu vasta vähän.

– Silloin maahan tulisi muovimikrobisto, jonka ruokana olisivat muovit. Mitä tapahtuu sitten normaalille mikrobistolle, jos muovin syöjät ovat valloillaan ja häiriintyvätkö kasvit, kun muovisten mikropartikkelien syöjiä on paljon, pohtii Leena Luoto.

Lierojen ruuansulatus häiriintyy muovista

Lierojen avulla tutkitaan sitä, mitä tapahtuu maaperälle, kun muovia syövä mikrobisto pääsee vallalle. Tuloksia vasta odotetaan.

– Sen verran on havaittu, että kun liero syö muovista multaa, lieron ulosteesta tulee kokkareista. Jos lierojen ruuansulatus häiriintyy, niiden kyky parantaa maaperää kärsii. Niiden suolisto toimii eri tavalla, kun seassa on mikrokokkareita eikä pelkkää multaa.

Muovisille katekankaille alkaa olla myös vaihtoehtoja.

– Suomalainen paperiteollisuus on kehittänyt tuotteita, jotka ovat täysin paperipohjaisia. Ne hajoavat kasvukauden aikana.

Biologi Leena Luoto on esittänyt tuottajille, että paperisia katetuotteita pakattaisiin nykyistä pienempiin pakkauksiin, jotka soveltuvat myös kotipuutarhureille. Luoto kehottaa miettimään, mitä jättää jälkeensä.

– Kotipuutarhassa kannattaa kitkeä rikkaruohoja oikeaan aikaan eli keväällä. Kesällä kasvukauden aikaan ei kannata pöyhiä kasveja ja katkoa juuria maaperään, jolloin ne leviävät. Kaasupolttimella voi liekittää penkkien välistä rikkaruohoja. Muovin käyttö on lyhytnäköistä.

Aiheesta muualla: Suomalaistutkija selvittää, mitä mikromuovit tekevät maaperässä ja eliöissä – ”Tiedämme niin vähän, että pitää lähteä liikkeelle perusasioista” (siirryt toiseen palveluun)