1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomussalmi

Kivenkova yksinäisyys horjuttaa kainuulaisia miehiä ja poikia – "Ei uskalleta puhua varsinkaan selvinpäin"

Nuoruuden ujous ja huonot vuorovaikutustaidot seuraavat aikuisuuteen ja kasvattavat yksinäisyyttä.

Suomussalmi
Nuori poika istuu lattialla kädet kasvoilla.
Kouluterveyskyselyn mukaan pojan ovat Kainuussa tyttöjä yksinäisempiä.Jurgita Vaicikeviciene / AOP

Suomussalmelainen Jani Kinnunen antaa kasvot kainuulaisen pojan ja miehen yksinäisyydelle. Hän kertoo yksinäisyyden johtaneen siihen ettei hän uskaltanut lähteä mihinkään ujoutensa vuoksi.

– Enkä uskaltanut avata suutani. Luulen, että yksinäisyyteni johtui erilaisuudestani ja luonteestani. Minulle yksinäisyys oli kivenkovaa, horjuttavaa, tyhjää ja ahdistavaa, kertoo Jani Kinnunen.

Kainuussa toteutetussa kouluterveyskyselyssä suomussalmelaisista 8.-9. luokkalaisista pojista 14,7 prosenttia koki ettei heillä ollut yhtään ystävää. Tytöillä luku oli 3,1.

– Verrattuna muihin Kainuun kuntiin, joissa myös koetaan yksinäisyyttä tuo suomussalmelaisten poikien luku on korkein, sanoo Kumppanuuskeskuksen aluekoordinaattori Anne Huotari.

– Yläkoulussa koettu yksinäisyys siirtyy, vaikka siitä kärsivälle tulee ikää lisää. Se liittyy voimakkaasti ujouteen ja vuorovaikutustaitojen puutteeseen. Ei uskalleta puhua varsinkaan selvinpäin, toteaa Huotari.

Ujoudesta ja puutteellisista vuorovaikutustaidoista seuraa syrjäytymistä ja pahimmallaan työttömyyttä, jolloin yksinäinen eristäytyy koko yhteiskunnasta. Myös elämänkumppanin saaminen hankaloituu.

– Ei tahdota saada esimerkiksi työhaastattelussa vastausta ihan tavallisiin kysymyksiin. Näistä kaikista asioista tulee kuin vuori, jolloin ei ujoudesta johtuvan häpeän vuoksi uskalleta hakeutua kenenkään seuraan, sanoo Anne Huotari.

Huotarin mukaan vuorovaikutustaitoja ja niihin liittyviä tilanteita olisi syytä harjoitella jo koulussa.

– On hienoa, että löydetään jokin yhteisö, jonne tullaan ja saadaan sieltä itselle kontakteja.

Lue myös:

Katso videot: "Haluaisin kuulua ihmisenä ihmisten joukkoon" – 6 suomalaista kertoo, mitä on olla syvästi yksinäinen

Lue seuraavaksi