Oululaiset järkyttyivät epäillyistä raiskauksista – kaupunki terävöittää koululaisten opastusta sosiaalisen median käyttöön

Uutinen raiskausepäilyistä vei yöunet maahanmuuttajien parissa työskentelevältä.

seksuaalirikokset
Toripolliisi
Osa oululaisista nuorista aikoo jatkossa liikkua varovaisemmin kaupungilla iltaisin. (Kuvituskuva).Yle / Marko Heikkinen

Alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikokset herättävät oululaisissa nuorissa myötätuntoa ja surua. Poliisi tutkii Oulussa kolmea seksuaalirikostapausta, joissa kaikissa epäillyn teon uhri on alle 15-vuotias tyttö. Nuorista löytyi myös niitä, jotka eivät olleet vielä kuulleet tapahtuneesta lainkaan.

17-vuotiasta Petrus Kinnusta huolettaa, yleistyvätkö tapaukset Oulussa sekä se, että miten tapahtuman uhrit kestävät traumaattisen tilanteen jatkossa.

– En kuitenkaan usko, että tämä vaikuttaa nuorten käyttäytymiseen mitenkään huomattavasti.

16-vuotiaat Melissa Valli ja Sanni Suutari ovat miettineet omaa liikkumista keskustassa ja suunnitelleet jatkossa liikkuvansa varovaisemmin myöhempinä kellonaikoina. Suutari on myös huolissaan ystävistään.

– Niiden kavereiden puolesta olen huolissani, jotka eivät tiedä tästä tapauksesta.

Petrus Kinnunen, Oulu.
En usko, että tämä vaikuttaa nuorten käyttäytymiseen mitenkään huomattavasti, oululainen Petrus Kinnunen sanoo.Marko Väänänen / Yle

Aamulla tapahtumasta järkyttynyt Anna Kurttila pohtii, voiko tapahtunut sytyttää myös lieveilmiöitä muita ulkomaalaisia kohtaan.

– Tämä on aivan hirveä tapahtuma, mutta onneksi verrattain harvinainen. Yleistä pelkotilaa pidä lietsoa, Kurttila sanoo.

Järkytys vei yöunet

Yli 25 vuotta Oulussa asunut meksikolaistaustainen El Hassane Kazza sanoo järkyttyneensä epäiltyjen raiskaustapausten vuoksi ja menettäneensä hetkeksi yöunensa.

– Olen järkyttynyt ja shokissa, koska teen työtä maahanmuuttajien parissa, El Hassane Kazza sanoo.

El Hassane Kazza työskentelee monikielisenä ohjaajana Oulun monikulttuurikeskus Villa Victorissa. Hänen mukaansa tieto tapahtuneesta on järkyttänyt ulkomaalaisia samalla tavalla, kuin kantaväestöäkin.

– Asiaa pitäisi nyt käsitellä esimerkiksi jonkinlaisessa infotilaisuudessa, jossa mukana olisivat sekä kantasuomalaiset että maahanmuuttajat. Näin ihmiset voisivat purkautua asiasta, El Hassane Kazza sanoo.

Kaupungilta uusia ohjeistuksia kouluille

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala sanoo, että Oulu terävöittää työtään nuorten ja lasten parissa.

– Olemme keskustelleet koulutoimen johdon kanssa asiasta jo tiistaina. Kouluissa käynnistetään uudelleen keskustelu erityisesti sosiaalisen median käytöstä ja sen riskeistä. Koulutoimen johto on antamassa asiasta ohjeet, miten toimimme jatkossa.

– Tärkeää on, että asiasta keskustellaan koulujen lisäksi myös muualla lasten kanssa työskentelevien kesken.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala
Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala sanoo, että Oulu terävöittää työtään nuorten ja lasten parissa.Timo Nykyri / Yle

Päivi Laajala sanoo, että huolimatta järkyttävistä rikosepäilyistä Oulu on edelleen turvallinen kaupunki lapsille ja aikuisille.

– On kuitenkin arvioitava uudelleen, mitä kaupunki voi tehdä turvallisuuden ja turvallisuuden tunteen eteen enemmän.

Puolet sanoo kohdanneensa seksuaalisesti loukkaavia asioita

Oulun Tyttöjen Talossa työskentelevä seksuaaliväkivaltatyön ohjaaja Mervi Koskela kertoo, että Tyttöjen Talon tuoreen kyselyn mukaan sekä alaikäiset että täysi-ikäiset kohtaavat erityisesti sosiaalisen median välityksellä monenlaista seksuaalisuutta loukkaavaa materiaalia.

– Täysi-ikäisistä yli puolet sanoo kohdanneensa seksuaalisuutta loukkaavia kokemuksia sosiaalisen median kautta ja alaikäisistä lähes puolet, Koskela kertoo.

Tyttöjen Talo tarjoaa eri puolilla Suomea tukea 12–29-vuotiaille tytöille ja naisille erilaisissa elämäntilanteissa. Tyttöjen Taloja ylläpitävät paikalliset setlementtiyhdistykset. Koskelan mukaan seksuaalista väkivaltaa esiintyy valitettavan paljon.

– En puhu pelkästään nyt julki tulleista tapauksista, vaan yleisesti tyttöjen ja naisten kokemuksista, joita on Oulussa tosi paljon, Koskela sanoo.

Kouluissa käynnistetään uudelleen keskustelu erityisesti sosiaalisen median käytöstä ja sen riskeistä.

Päivi Laajala

Koskela harmittelee, että Oulussa seksuaalisen väkivallan ilmiöitä työstetään Tyttöjen Talon työntekijöiden kokemusten perusteella vähemmän, kuin esimerkiksi Helsingissä.

– Toivoisin, että Oulussakin keskusteltaisiin avoimemmin seksuaalisesta väkivallasta. Olemme toki yrittäneet Tyttöjen Talona pitää ääntä asiasta, kovastikin. Toivottavasti nyt käsillä oleva tapaus aktivoi keskustelua seksuaalisesta väkivallasta.

Lue lisää: Tämän tiedämme Oulun seksuaalirikosepäilyistä nyt: Kymmenen epäiltyä, joista yksi tavoittamatta, useita kansallisuuksia, kaikki uhrit alle 15