Oikeusministerin arvio: brexit voi ajaa Britannian päättymättömiin neuvotteluihin EU:n kanssa

Pääministeri Theresa Mayn tilanne vaikeutuu entisestään ennen ensi viikon brexit-äänestystä.

Brexit
Oikeusministeri Geoffrey Cox
Oikeusministeri Geoffrey CoxMark Thomas /AOP

Britannia on vaarassa ajautua loputtomiin neuvotteluihin Euroopan unionin kanssa.

Oikeusministeri Geoffrey Cox arvioi keskiviikkona parlamentille, että päättymättömien neuvotteluiden tie aukeaa, jos brexit-neuvotteluissa ei saada ratkottua Britannian ja Irlannin raja-asiaa.

Cox on esitellyt parlamentille brexit-raporttiaan. Coxin arvio on, että niin kutsuttu "backstop" -järjestely voi jäädä hyvinkin pysyväksi.

Järjestelyllä taataan se, ettei Britannian EU-eron jälkeen EU-maa Irlannin ja Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin maakunnan välille synny "kovaa rajaa". Tällöin Pohjois-Irlanti säilyisi muun muassa tulliunionissa ja suurelta osin yhteismarkkinoissa.

Mayn omat rivit rakoilevat

Pääministeri Theresa Mayn konservatiivihallituksen tilanne on muodostunut entistä tukalammaksi. Omat rivit rakoilevat sitä mukaa kun parlamentissa käydään brexitistä viimeisiä keskeusteluita. Parlamentti äänestää brexit-sopimuksesta ensi viikolla.

Theresa May
Pääministeri Theresa Mayn asema muuttuu päivä päivältä tukalammaksi.Lehtikuva / AFP

Tiistaina Mayn hallitus koki nöyryyttävän tappion parlamentissa, joka äänestyksen jälkeen syytti hallitusta parlamentin halveksunnasta, kun se ei julkistanut oikeusministerin raporttia kokonaisuudessaan.

Äänestyksessä parlamentin alahuoneen äänestystulos oli 311 hallitusta vastaan ja 293 sen puolesta. Mayn oman konservatiivipuolueen rivit hajosivat äänestyksessä siten pahoin.

Parlamentin jäsenet olivat tuohduksissaan, koska heille ei heti annettu tietoon oikeusministerin raportin kaikkia yksityiskohtia siitä, millaiset brexit-sopimuksen oikeusvaikutukset ovat.

Lähteet: Reuters, AFP, AP