Pakkopalautusta vastustanut vihreiden lainsäädäntösihteeri joutuu syytteeseen

Syyte on nostettu haitanteosta virkamiehelle ja ilmailurikkomuksesta.

rikokset
Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen.
Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen.Timo Jaakonaho / Lehtikuva

Itä-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteen Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasta vastaan Helsinki-Vantaan lentokentällä heinäkuussa sattuneen välikohtauksen takia.

Syyte on nostettu haitanteosta virkamiehelle ja ilmailurikkomuksesta.

Syytteiden taustalla on Pennasen heinäkuinen lentokoneprotesti. Pennanen kieltäytyi istumasta paikalleen Finnairin lennolla lähtövalmisteluiden aikana protestina pakkopalautuksia vastaan, jonka takia poliisi poisti hänet koneesta.

Syyttäjän mukaan Pennanen on esitutkinnassa tunnustanut kieltäytyneensä istumasta omalle paikalleen tarkoituksenaan vaikuttaa siihen, ettei kone lähde lennolle mukanaan henkilö, jota poliisi on ollut saattamassa pois Suomesta.

Pennanen on kertonut huomanneensa koneessa palautustilanteen, jota hän protestoi turvapaikkamenettelyn ja pakkopalautusten ongelmien takia.

Poliisi ei ole kertonut, oliko lennolla maasta poistettavaa ihmistä. Myöskään syyttäjä ei kerro sitä, minkälaisesta tilanteesta koneessa oli kyse.

Lue lisää:

Vihreiden Aino Pennasen lentokoneprotesti siirtyy syyteharkintaan

Poliisi epäilee vihreiden Aino Pennasta ilmailurikkomuksesta ja haitanteosta virkamiehelle – kieltäytyi istumasta protestina ulkomaalaisen palautukselle

Vihreiden lainsäädäntösihteeri vastusti pakkopalautuksia lentokoneessa: kieltäytyi istumasta ja kuvasi tilanteen livenä somessa – poliisi poisti koneesta