Ostettu joulusiivous houkuttaa kiireiden keskellä – matkailukaupungissa kysyntää riittää, mutta soittaja alkaa olla auttamatta myöhässä

Esimerkiksi Rovaniemellä siivousyritysten puhelin soi vielä tiuhaan viime hetken joulusiivouspyyntöjen vuoksi.

jouluvalmistelut
Nuori mies pesee ikkunaa.
Kodin joulusiivous halutaan teettää ulkopuolisella kiireen vuoksi. Myös Lapissa asuntoaan kausittain vuokraavat saattavat ostaa siivouksen talvisesongin aikana ammattilaisilta.Tiina Jutila / Yle

Työkiireiden ja lahjanhankintaruuhkan keskellä ulkopuolisen tekemä kodin joulusiivous kiinnostaa yhä useampaa.

– Joka vuosi tulee yhä enemmän kyselyjä, sanoo rovaniemeläinen kotisiivousyrittäjä Saija Koskinen.

Puhtaanapitoalan yrittäjät eri puolilla Suomea ovat hoksanneet kausisiivouksessa markkinaraon. Nyt on jo yrityksiä, jotka tarjoavat pääosin kertasiivouksia pitkäaikaisten sopimusten sijaan, sanoo SSTL Puhtausala ryn toiminnanjohtaja Per Olof-Ekström.

– Kyllä ihan joulusiivousta mainostetaan eri puolilla Suomea, Olof-Ekström pohtii.

Täsmämarkkinointi on yhä helpompaa muun muassa sosiaalisen median kautta, ja varsinkin alalle uutena tulevat käyttävät sähköistä viestintää kasvavasti hyödykseen.

Pohjoisessa joulusiivoukset jo myyty, sanoo yrittäjä

Rovaniemellä Saija Koskisen puhelin soi tälläkin hetkellä koko ajan. Mutta hän ei pysty ottamaan enää uusia tilauksia vastaan.

– Nämä ajat myydään jo syksyllä. En usko, että tällä varoitusajalla saa keneltäkään enää joulusiivousta.

Koskisella on jo vakiintunut asiakaskunta, hän kertoo siivoavansa pääosin ikäihmisten kotitalouksia.

Henkilö pyyhkimässä lavuaaria.
Yle

Puhelin on soinut jopa firmoissa, jotka ovat suurelta osin keskittyneet yritys- ja taloyhtiöasiakkaisiin.

– Kyllä joulusiivouksia kysytään, ja aika moni kysyy vähän liian myöhään, yrittäjä Matti Pänttäjä Rovaniemen TaikaSiivouksesta sanoo.

Myös Rovaniemen Laatusiivouksen puhelimeen on soittanut kotisiivousta jouluksi haluavia.

Yksi tavoittamamme yritys oli valtakunnallinen SOL, jolla Rovaniemellä on kahden edellisen yrityksen tapaan lähinnä yrityssiivousta.

– Hotellien ja matkailukeskusten kautta tulee selvä kysyntäpiikki jouluun ja talvisesongille, SOLin pohjoisen palvelujohtaja Niko Simonen sanoo.

Kodin siivouttamisen voi tavallisesti hyödyntää verotuksessa kotitalousvähennyksenä. Myös asuntojaan muille kausittain vuokraava henkilö voi vähentää vuokraamiseen liittyviä siivouskuluja verotuksessaan.