Turkki haluaa pidättää saudiprinssin läheisen avustajan Khashoggin murhasta – Republikaanisenaattori: "todisteena savuava luusaha"

Paine Saudi-Arabian johtoa kohtaan kasvaa jatkuvasti.

Jamal Khashoggi
Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman vierailulla Algeriassa.
Saudi-Arabian kruununprinssi Muhammad bin Salman vierailulla Algeriassa.STR/EPA

Turkin yleinen syyttäjä on tehnyt kansainvälisen pidätysmääräyksen kahdesta miehestä, joita epäillään toimittaja Jamal Khashoggin murhan suunnittelusta ja johtamisesta.

Pidätysmääräykset koskevat Saud al-Qahtania ja Ahmed al-Asiria.

40-vuotiaan al-Qahtanin arvioidaan toimineen Saudi-Arabiaa hallitsevan kruununprinssi Muhammad bin Salmanin tärkeimpänä avustajana. Turkkilaissyyttäjä uskoo, että hän johti 15-miehistä ryhmää, joka murhasi Khashoggin Saudi-Arabian Istanbulin-lähetystössä 2. lokakuuta, kertoo uutiskanava al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun).

Al-Qahtani ei itse matkustanut Istanbuliin.

Al-Asiri toimi Jemenissä sotaa käyvän, Saudi-Arabian johtaman liittouman tiedottajana, kunnes prinssi Muhammad otti hänet avustajakuntaansa. Viime vuonna hänet nostettiin maan tiedustelupalvelun varajohtajaksi.

Molemmat miehet erotettiin tehtävistään Khashoggin murhan jälkeen.

Al-Jazeeran asiantuntijat eivät usko, että Saudi-Arabia suostuisi Turkin luovutuspyyntöön, ellei Saudi-Arabian tärkein liittolainen, Yhdysvallat painosta siihen.

Yhdysvaltain poliittinen johto tuohtunut

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA antoi eilen maanantaina selvityksensä murhatutkimuksesta senaattoreille.

Monet Yhdysvaltain johtavat poliitikot pitävät selvänä, että Saudi-Arabia ja sen johtaja prinssi Muhammad ovat teon takana. Presidentti Donald Trump ei kuitenkaan ole antanut selkeää viestiä siitä, että hän pitäisi saudijohtoa syyllisenä.

Trumpia monissa tilanteissa tukenut republikaanisenaattori (siirryt toiseen palveluun)Lindsey Graham oli selväsanainen:

– Täytyy olla tietoisesti sokea, ollakseen tulematta siihen lopputulokseen, että tämä [murhateko] suunniteltiin ja johdettiin MBS:n [prinssi Muhammed] alaisuudessa ja että hän on monin tavoin sekaantunut Khashoggin kuolemaan.

Grahamilla oli makaaberi näkemys todisteista.

– Ei ole savuavaa asetta, on savuava saha, hän lausui viitaten tietoihin, joiden mukaan murhaajilla oli mukanaan luusaha, jolla he paloittelivat uhrin ruumiin.

Republikaaneihin kuuluva senaatin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Robert Corker totesi, että jos prinssi Muhammed olisi oikeudessa Khashoggin tapauksesta, hän saisi murhatuomion puolessa tunnissa.

5.12. klo 16.12 Korjattu kirjoitusvirhe lauseessa "Al-Jazeeran asiantuntijat eivät usko, että Saudi-Arabia suostuisi Turkin luovutuspyyntöön, ellei Saudi-Arabian tärkein liittolainen, Yhdysvallat painosta siihen."

Lähteet: Reuters