Hyppää sisältöön

Syksyn ylioppilaat saivat valkolakkinsa tänään – Laura Ferm päätti ottaa lukion rennommin ja valmistui 3,5 vuodessa: ”Ei tässä mitään häviä”

Valtaosa syksyn ylioppilaista valmistuu tavanomaisesta puoli vuotta jälkijunassa. Osalle viivästys on tarkkaan harkittu veto, osa valmistuu syksyllä pakon sanelemana.

Lahden Kannaksen lukiosta valmistui tänään parisenkymmentä uutta ylioppilasta. Kuva: Lauri Rautavuori / Yle

Laura Ferm istuu tyytyväisenä kampaamon tuolilla. Tuoreen ylioppilaan tukka on saatu juhlakuosiin. Ferm on yksi lähes 3 000 uudesta ylioppilaasta, jotka painoivat valkolakin keskiviikkona päähänsä.

Toisena lukiovuonna Fermin koulunkäynti muuttui raskaammaksi, ja samalla syntyi päätös valmistumisajasta. Lukio sai suosiolla venyä 3,5 vuoteen ja stressi hellittää.

– Halusin tehdä kurssit väljemmin ja ottaa vähän rennommin. Kirjoituksiin oli enemmän aikaa lukea. Keväällä keskityin vain 1–2 aineeseen kerralla.

Laura Ferm istui kampaajalla vielä pari tuntia ennen lakitusta. Asun ja tukan miettimiseen kului noin pari viikkoa, Ferm kertoo. Kuva: Lauri Rautavuori / Yle

Ferm on yksi noin kahdestakymmenestä Lahden Kannaksen lukion tuoreesta ylioppilaasta. Samasta koulusta valmistui keskiviikkona myös Jaakko Andersson, jonka lukio-opinnot venyivät pakon sanelemana.

– Piti lähteä korottamaan matikan varsinaista päättönumeroa. Se ei ollut suunnitelmissa.

Vielä keväällä Anderssonia harmitti. Kaverit valmistuivat, hän ei. Harmitus on kuitenkin jo väistynyt.

– Ei tässä kauheasti menettänyt. Ja nyt keväällä valmistuneet frendit pääsevät juhliini.

Laura Ferm on samaa mieltä.

– Ei tässä mitään häviä. En ole niin perinteinen ihminen, että olisi pakko päästä keväällä yliopilaaksi.

Syksyllä valmistuu urheilijoita ja motivaationsa kadottaneita

Kannaksen lukion opinto-ohjaaja Seppo Pyhälahti on tehnyt 20-vuotisen uran opona. Fermin ja Anderssonin syyt myöhemmälle valmistumiselle ovat varsin tavallisia.

Suomen opinto-ohjaajat ry:stä kerrotaan, että muita yleisiä syitä lukion venymiselle ovat esimerkiksi aikaa vievä kilpaurheilu ja töiden tekeminen opintojen lomassa. Syyslakkiaisten taustalla voi olla myös opiskelijan jaksaminen.

– Opintojen venyttäminen on hyvä ratkaisu esimerkiksi masennuksen takia. Aika yleistä on myös motivaation puute, Seppo Pyhälahti kertoo.

Syksyllä valmistuvien määrä on viimeiset kymmenen vuotta pysynyt melko tasaisena, selviää Ylioppilastutkintolautakunnan tilastoista (siirryt toiseen palveluun). Syysvalmistujista vain murto-osa on lukion alle kolmessa vuodessa suorittaneita.

Rotsi auki kohti tulevaisuutta

Syksyn ylioppilailla on edessään muita pidempi tauko ennen kevään yhteishakua. Laura Ferm aikoo käyttää ajan ennen pääsykokeita hyödyllisesti.

– Töitä olisi kiva tehdä ja panostaa kunnolla valintakokeisiin. Kun ehdin lukea, ei toivon mukaan tarvitse pitää toista välivuotta.

Fermin unelma-ammatti on vielä epävarma. Ylioppilasta kiinnostavat taideteollinen sekä visuaaliset alat, ehkä myös lääketiede.

– Minulla on sinänsä helppo tilanne, kun moni asia kiinnostaa. Voi hyvinkin olla, että joudun käymään useammassa koulussa ja hankkimaan usean ammatin.

Jaakko Andersson juhlii valmistujaisiaan ensin kavereiden kanssa, sitten sukulaisten. Kuva: Lauri Rautavuori / Yle

Jaakko Anderssonkaan ei ole kirjoittanut tulevaisuuttaan kiveen.

– Rotsi on vielä auki sen suhteen, mutta joitain pieniä ideoita on jo. Ehkä jotain journalistiikkaan liittyvää, katsotaan.

Syksyllä valmistuvien arvosanat eivät ole kevään ylioppilaita huonompia. Ferm kertoo oman päättötodistuksensa keskiarvon olevan 9–10 välillä. Andersson päättää olla vaatimaton keskiarvostaan.

– Se on tarpeeksi hyvä, tuore ylioppilas hymyilee.

.
.