Kiinnostus tuhkarokkorokotteen ottamiseen on ollut suurta – terveysviranomaiset valmiudessa myös pyhäpäivinä

Kuluneen viikon aikana Pietarsaaren seudulla rokotteen on ottanut runsaat 240 henkilöä.

rokotteet
Sairaanhoitaja antaa MPR-rokotuksen reiteen vuoden ikäiselle vauvalle.
David Gee / AOP

Kiinnostus MPR-rokotteen eli tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan annettavan rokotteen ottamiseen on ollut suurta Pietarsaaren seudulla. Pelkästään keskiviikkoaamuna Ähtävän-Kolpin vastaanotolle Pietarsaaressa oli varattu täksi päiväksi rokotusaika 120 henkilölle.

– Kyse on lähinnä esikouluikäisistä lapsista, joiden on haluttu saavan toinen MPR- annos aikaisemmin, sekä immuniteetistaan epävarmoista aikuisista, kertoo Pietarsaaren sosiaali- ja terveysviraston johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström alueen terveysviranomaisten tiedotteessa.

Myös aikaisemmin täysin rokottamattomia on rokotettu.

– Olemme hyvin kiitollisia siitä, että niin moni on ottanut yhteyden. Rokotus antaa erittäin hyvän suojan tuhkarokkoa vastaan, Sjöström sanoo.

Itsenäisyyspäivänä ja tulevana viikonloppuna Pietarsaaressa, Vaasassa, Kokkolassa ja THL:ssä on vahvistettu valmius. Mahdollisista uusista epäillyistä tapauksista otetaan näytteitä tarvittaessa myös pyhäpäivinä.

Yleisiä rokotuksia jatketaan myös tarpeen mukaan ensi viikolla.

Keskiviikkoiltapäivään mennessä ei ollut tietoa uusista, vahvistetuista tuhkarokkotapauksista seudulla. Uusia tapauksia saattaa kuitenkin vielä ilmetä, sillä tuhkarokon itämisaika on pitkä, yleensä 9-11 päivää, ja joskus jopa 21 päivää.

Muutamiin yksittäisiin altistuneiksi epäiltyihin otetaan vielä yhteys. Tällä hetkellä kotikaranteenissa on 10 henkilöä.

Sjöström toivoo, että ne mahdolliset tuhkarokolle altistuneet henkilöt, jotka eivät ole vielä olleet yhteydessä terveysviranomaisiin, koska eivät haluta hoitoa, ottaisivat yhteyttä.

– Siten voimme kartoittaa tartunnan mahdollista leviämistä edelleen.