1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kosovo

Serbian pääministeri varoittaa Kosovoa armeijan perustamisesta – Uhkaa sotilaallisella väliintulolla

Maiden välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Serbia kampitti Kosovon jäsenyyden poliisijärjestö Interpolissa.

Kosovo
Kosovon serbit vastustivat marraskuun lopulla Mitrovican kaupungissa hallituksen määräämää veronkorotusta serbialaisille tuotteille.
Kosovon serbit vastustivat marraskuun lopulla Mitrovican kaupungissa hallituksen määräämää veronkorotusta serbialaisille tuotteille.

Serbian pääministeri Ana Brnabic varoitti keskiviikkona, että Kosovon oman armeijan luominen voisi laukaista Serbian sotilaallisen väliintulon sen ennen hallitsemille alueille.

– Toivottavasti emme koskaan joudu käyttämään armeijaamme, mutta valitettavasti tämä on nyt yksi vaihtoehto, Brnaci kommentoi.

Kosovon parlamentti äänestää joulukuussa siitä, muuntaako maa turvallisuusjoukkonsa tavalliseksi armeijaksi. Serbian viranomaiset väittävät, että armeijaa tultaisiin käyttämään serbivähemmistön ajamiseen pois Pohjois-Kosovosta.

Tämän väitteen Kosovo on kiistänyt toistuvasti.

– Armeija ei ole pohjoista varten. Se on Afganistanin ja Irakin auttamista varten, Kosovon pääministeri Ramush Hardinaj sanoi uutistoimisto Kosovapressin mukaan.

Vastustusta sekä idästä että lännestä

Kosovon armeijan perustamista ovat vastustaneet sekä sotilasliitto Nato että Venäjä.

– Ajoitus on huono tällaiselle liikkeelle. Armeijan perustaminen on vastoin monen Nato-liittolaisen neuvoa, ja sillä olisi vakavia vaikutuksia Kosovon euroatlanttiseen integraatioon, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg varoitti keskiviikkona.

Venäjän ulkoministeriö on luonnehtinut Kosovon armeijan perustamista provokaatioksi, joka voi horjuttaa koko Balkanin turvallisuutta.

Serbian ja Kosovon välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Kosovo määräsi viime kuussa 100 prosentin tuontitullin serbialaisille tuotteille. Päätös tullimaksujen nostamisesta on tulkittu Kosovon kostoksi siitä, että maata ei hyväksytty jäseneksi poliisijärjestö Interpoliin. Serbia lobbasi aktiivisesti Kosovon jäsenyyden hylkäämisen puolesta.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi