Herätys: Tänään juhlitaan 101-vuotiasta Suomea, itsenäisyyspäivää kunnioitetaan myös nimityksillä ja palkinnoilla, varusmiesten koulutus digitalisoituu

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Itsenäisyyspäivän juhlavastaaotto.
Derrick Frilund / Yle

Näin seuraat itsenäisyyspäivän tunnelmia Ylen eri välineissä

Yle välittää itsenäisyyspäivän tapahtumat aamusta yöhön. Luvassa on tunnelmia eri puolilta Suomea (siirryt toiseen palveluun). Juhlapäivä huipentuu Linnan juhliin – yle.fi-sovelluksessa voit äänestää suosikkipukujasi. Yle seuraa myös itsenäisyyspäivänä järjestettäviä mielenosoituksia.

Varusmiesten koulutus digitalisoituu vauhdilla

Puolustusvoimien Koulutus 2020 -uudistushanke etenee nykyisestä testivaiheesta käyttöön kaikissa varuskunnissa ensi vuosikymmenellä, lupaa maavoimien komentaja, everstiluutnantti Petri Hulkko. Muutos korostaa digitaalista oppimista, kuten videoita ja verkko-opetusta. Yle seuraa tänään Mikkelissä järjestettävää itsenäisyyspäivän valtakunnallista paraatia verkossa, TV1:ssä ja Radio Suomessa.

varusmiehiä käyttämässä älypuhelimia
Porin prikaatin varusmiehet tutustuvat verkossa jaettuun opetusmateriaaliin omilla laitteillaan.Kati Halinen / Yle

Rotosesta kenraaliluutnantti – Yksi uusi nimi kenraalikuntaan

Kenraalikuntaan nousee tänä itsenäisyyspäivänä yksi uusi nimi, kun kommodori Jori Harju ylenee lippueamiraaliksi. Harju on nimitetty merivoimien komentajaksi 1. tammikuuta 2019 alkaen. Lisäksi kenraalikunnassa tulee yksi ylennys. Kenraalimajuri Timo Rotonen on tästä päivästä alkaen kenraaliluutnantti.

Timo Rotonen ja Jori Harju
Timo Rotonen (vas.) ja Jori HarjuPuolustusvoimien Kuvakeskus

Pukusuunnittelu noteerattiin Pro Finlandialla

Tänä itsenäisyyspäivänä palkitaan 12 taiteilijaa Pro Finlandialla. Yksi tunnustuksen saajista on Marjatta Nissinen, joka on suunnitellut pukuja moniin sotaelokuviin, muun muassa Tuntemattomaan sotilaaseen.

Marjatta Nissinen , puvustaja
– Se oli fyysisesti raskasta ja näyttelijöistä täytyi pitää hyvää huolta, koska he juoksivat ja ryntäilivät metsässä ruumis hellänä, pukusuunnittelija Marjatta Nissinen muistelee Tuntemattoman sotilaan kuvauksia.Jaani Lampinen / Yle

Osassa maata päivä on aurinkoinen

Aurinko paistaa maan etelä- ja keskiosissa itsenäisyypäivänä. Lapissa sataa vielä lunta. Lämpötilat vaihtelevat, Lounais-Suomessa voidaan käydä plussan puolella, pohjoisessa puolestaan pakkasta reilu viisi astetta. Lue lisää Ylen sääsivulta.

Torstain sääkartta.
Yle