Sadat kymmenvuotiaat juhlivat itsenäisyyttä, pääministeri kätteli vieraat jokaisesta Suomen kunnasta: "Tuli vähän paniikki, kun se sanoi tervetuloa"

Juhlissa nähtiin iltapukuja ja väriloistetta.

Suomen itsenäisyyspäivä
Pääministeri Juha Sipilä tervehti vieraita
Jussi Nukari / Lehtikuva

Kymmenvuotiaat saivat keskiviikkona oman itsenäisyysjuhlansa. Pääministeri Juha Sipilä oli kutsunut Säätytalolle kaksi koululaista jokaisesta Suomen kunnasta Utsjoelta Hankoon.

Osa tytöistä oli pukeutunut Helsingin Säätytalolle näyttäviin iltapukuihin, sulkiin ja koruihin. Pojilla oli tummat puvut.

kolme poikaa istuu vierekkäin
Reettu Rönkkö (vas.) Iisalmesta, Jeremias Heikkinen Sonkajärveltä ja Iiro Säisä Vieremältä osallistuivat pääministeri Juha Sipilän isännöimään Suomen lasten itsenäisyysjuhlaan.Jussi Nukari / Lehtikuva

Pääministerin tapaaminen jännitti monia. Haapamäeltä tullut Sara Kamula kuvaili tunnelmiaan kättelyn jälkeen.

– Siinä tuli vähän paniikki, kun pääministeri sanoi, että tervetuloa. Mä mietin, että mitä minä tuohon sanon, mutta ihan hyvin se sitten loppujen lopuksi meni.

lapsia juhlissa
Amanda Koukkula ja Vertti Luukkonen Ranualta olivat pukeutuneet juhla-asuihin. Amansa oli huomionut myös asusteet.Jussi Nukari / Lehtikuva

Satojen vieraiden kättely venyi samaan tapaan kuin Presidentinlinnassa. Sen jälkeen pääministeri piti lyhyen puheen. Inarilainen Ukko Kärnä ei ollut pääministeri tapaamisesta moksiskaan.

– Olen tavannut pääministerin jo ainakin viisi kertaa, ensimmäisen kerran jo vauvana.

lapsia juhlissa
Kymmenvuotiaat juhlijat olivat saapuneet pääkaupunkiin juhlimaan. Jokaiseta kunnasta oli kutsuttu kaksi kymmenvuotiasta.Jussi Nukari / Lehtikuva

Varsinainen itsenäisyyspäivän vietto alkaa torstaina ja useimmilla vieraista on luvassa kynttilöitä, saunomista ja hyvää ruokaa. Ja ylimääräinen vapaapäivä. Sitä ennen Helsingissä ehtii vielä jouluostoksille.

- Vietetään juhlapäivää iloisesti ja poltetaan kynttilöitä. Aion myös nukkua, sanoi Onni Niemelä Humppilasta.

pääministeri koululaisen kanssa
Oskari Vuorenmaa otti Juha Sipilän kanssa selfien Säätytalon kättelyn jälkeen.Jussi Nukari / Lehtikuva

Miltä pääministeri kymmenvuotiaiden mielestä sitten vaikutti. Arvionsa antoi Wilma Viljamäki Haapamäeltä.

– Tosi mukavalta ja semmoselta, johon voi luottaa. Varmaan semmoinen, joka osaa hoitaa asioita.

Pääministeri Juha Sipilä toivoo, että lasten itsenäisyyspäiväjuhlista tulisi jokavuotiset. Juhlia vietettiin ensimmäisen kerran viime vuonna, kun Suomi täytti sata vuotta