Hyppää sisältöön

VR:n pilkkominen lykkääntyy ensi hallituskaudelle

Hallitus haluaa pilkkoa VR:n neljään eri yhtiöön, koska henkilöjunaliikenne on tarkoitus avata muutaman vuoden kuluttua kilpailulle.

Kuva: Viivi Sihvonen / Yle

Jos hallituksen suunnitelmat toteutuisivat aikataulussa, Etelä-Suomen taajamajunat siirtyisivät muutaman viikon kuluttua VR:stä lohkaistavaan uuteen yhtiöön. Toiseen yhtiöön siirtyisi myös kymmenkunta eteläsuomalaista asemaa.

Näin ei kuitenkaan vielä vuodenvaihteessa käy, vaan asemarakennukset ja junat pysyvät edelleen junayhtiö VR:n omistuksessa. Syynä on, että VR:n pilkkominen neljään yhtiöön on lykkääntymässä kevään eduskuntavaalien yli, ensi hallituskauden puolelle.

VR:n pilkkomisen syynä on henkilöjunaliikenteen avaaminen kilpailulle. Runsaat 60 Helsingistä Tampereen sekä Lahden, Kouvolan ja Kotkan suuntiin kulkevaa taajamajunaa on määrä siirtää liikenneministeriön alaisuuteen perustettavaan uuteen kalustoyhtiöön, josta VR tai sen uudet kilpailijat voivat junia parin vuoden kuluttua vuokrata.

Reittien asemarakennuksia ja Helsingin varikko Ilmalassa on tarkoitus siirtää uuteen kiinteistöyhtiöön.

– Kalusto- ja kiinteistöyhtiön osalta käsitykseni on, että ne ovat toiminnassa aikaisintaan ensi vuoden kesällä, VR Groupin toimitusjohtaja Rolf Jansson sanoo Ylelle.

Lintilä: Aikataulut olleet haasteellisia

Tavoitteena on, että kilpailutettu liikenne alkaa Etelä-Suomen taajamaliikenteessä kesäkuussa 2022. Etelä-Suomen taajamaliikenne on lähiliikennettä Helsingin ja muiden etelän isojen kaupunkien, Riihimäen, Tampereen, Lahden, Hämeenlinnan, Kouvolan ja Kotkan välillä.

Pääkaupunkiseudun lähijunaliikenteen on määrä avautua kilpailulle jo vuotta aiemmin.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) ei kommentoinut viivästystä Ylelle kiireisiinsä vedoten.

Valtion omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) vetosi siihen, että asia kuuluu liikenneministeriön vastuulle. Viivästyksen hän kuittasi sillä, että kilpailuttaminen on iso kokonaisuus ja aikataulut ovat olleet "haasteellisia".

– Mutta se tieto mikä minulla on, asiassa edetään ihan hyvin, Lintilä sanoi Ylelle eduskunnassa.

Vain kunnossapitoyhtiön perustaminen aikataulussa

Aikataulussa on etenemässä tällä hetkellä vain erillisen kunnossapitoyhtiön perustaminen, joka jää osaksi VR:ää. Sen on määrä aloittaa vuodenvaihteessa.

Kalusto-, kiinteistö ja kunnossapitoyhtiön erkanemisen jälkeen jäljelle jää vielä neljäs yhtiö eli nykyinen VR, joka vastaisi edelleen henkilö- ja tavaraliikenteestä.

VR:n pilkkomisesta on ollut julkisuudessa olleiden tietojen mukaan erimielisyyttä hallituspuolueiden välillä, mutta nyt Ylelle kerrottiin hallituslähteistä, että jarruttajana olisi pilkkomiseensa nihkeästi suhtautuva VR.

Junayhtiö kiistää väitteen. Rolf Janssonin mukaan asiaa on valmisteltu hyvässä yhteistyössä liikenneministeriön kanssa.

Pääoppositiopuolue SDP on aiemmin arvostellut VR:n pilkkomista. SDP pitää kevään vaalien alla kannatuskyselyjen kärkipaikkaa ja voisi niiden perusteella nousta kevään vaalien jälkeen pääministeripuolueeksi.

VR:n johto ei ota kantaa siihen, mitä asiassa vaalien jälkeen tapahtuu.

Liikenneministeriö on kertonut tavoittelevansa uudistuksella muun muassa tehokkuutta junaliikenteeseen, nykyistä monipuolisempia palveluita ja lisää junamatkustajia.

Tavoitteiden saavuttaminen on kuitenkin epäselvää, sillä Yle on uutisoinut selvityksestä, jonka mukaan VR:n pilkkominen ja matkustajaliikenteen avaaminen kilpailulle voivat johtaa VR:n arvon romahtamiseen, eikä junamatkustaminen lisääntyisi.