1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. asbesti

Hyrylän koulukeskuksen tiloista löydettiin asbestia – kaikki tutkitut luokat poissa käytöstä

Hyrylän yläasteen rehtorin mukaan opetukselle on järjestetty perjantaiksi korvaavat tilat.

asbesti
Varoitus asbestista rakennustyömaalla.
Asbestille voi altistua purkutyömailla.Jyrki Lyytikkä / Yle

Tuusulassa Hyrylän koulukeskuksen tiloista on löytynyt asbestikuituja. Löydös havaittiin kuntotutkimuksen yhteydessä tehdyssä sisäilmatutkimuksessa. Hyrylän koulukeskus kertoo asiasta vanhemmille ja henkilökunnalle lähetetyssä tiedotteessa. Koulukeskuksen tiloissa toimivat yläaste ja lukio.

Tiedotteen mukaan antofylliitti-asbestikuituja löytyi ensin yhdestä luokasta, jonka jälkeen tutkittiin lisää saman ilmanvaihtokoneen piirissä olevia tiloja. Tutkimusten perusteella yhteensä 15 tutkitusta luokkahuoneesta kahdeksasta löytyi asbestia.

Kaikki tutkimukseen kuuluneet huoneet ovat poissa käytöstä lisätoimien ajan.

Hyrylän yläasteen rehtori Auli Ruhtinas sanoo Ylelle, että tutkituissa huoneissa opiskelee pääosin yläkoululaisia ja yksi luokkahuoneista on lukiolaisten käytössä.

– Tämän hetkisen tiedon mukaan perjantaina tilat puhdistetaan ja maanantaina kaikki tilat olisivat toivon mukaan käyttökunnossa. Opetukselle on järjestetty perjantaiksi korvaavat tilat, sanoo Ruhtinas Ylelle.

Tiedotteen mukaan vielä ei ole tiedossa, mistä asbestikuitu on peräisin. Asbesti on karsinogeeni, joka voi aiheuttaa keuhkosyöpää, asbestoosia ja muita keuhkopussin sairauksia.

Rehtori Auli Ruhtinas sanoo, että vanhemmille ja henkilökunnalle lähti viesti asiasta keskiviikkona päivällä.

Lue seuraavaksi