1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sinfoniaorkesterit

San Franciscon sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi on valittu Esa-Pekka Salonen – Suomalaiskapellimestari luotsaa uutta orkesteriaan 2020-luvun puoliväliin saakka

Salonen neuvotteli myös Pariisin oopperan johtajuudesta, mutta hän vetäytyi siitä sopimuksentekovaiheessa.

Esa-Pekka Salonen Kuva: Antti Haanpää / Yle

Suomalaiskapellimestari Esa-Pekka Salonen on valittu San Franciscon sinfoniaorkesterin seuraavaksi musiikilliseksi johtajaksi. Salosen viisivuotiseksi suunniteltu johtajakausi alkaa vuonna 2020. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Tiistaina uutisoitiin, että Salonen jättää Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestarin työn vuonna 2021. Keskiviikkona tiedettiin jo, että suomalaiskapellimestarin uusi työnantaja on San Franciscon sinfoniaorkesteri.

San Franciscon sinfoniaorkesterin kanssa allekirjoittamassaan sopimuksessa todetaan, että Salonen säveltää orkesterille musiikkia. Sitä on tarkoitus esittää konserteissa, kiertueilla ja levyillä.

Salonen kertoo, että sävellysmäärää ei ole kuitenkaan määritelty. The New York Timesille (siirryt toiseen palveluun) antamassaan haastattelussa Salonen toteaa, että jatkuva matkustaminen eri puolilla maailmaa ei ole hyvä asia säveltäjälle.

Salonen suunnittelee, että hän muuttaa San Franciscoon.

Aasian kiertueelle kauden aluksi

Neljännesvuosisadan San Franciscon sinfoniaorkesterin johtajana toiminut Michael Tilson Thomas on ollut merkityksellinen ihminen jo aiemmin kapellimestari Salosen uralla. Suomalaiskapellimestarin kansainvälinen läpimurto tapahtui Lontoon filharmonisen orkesterin kanssa vuonna 1983, kun Thomas peruutti konsertin ja Salonen sai elämänsä tilaisuuden Lontoossa.

Salonen iloitsee siitä, että hän perii kaveriltaan San Franciscon sinfoniaorkesterin työn. Hänen ystävä on ollut siellä orkesterinjohtajana 25 vuotta.

San Franciscon sinfoniaorkesterilla oli vaikeuksia etsiä seuraajaa rakastetulle orkesterijohtajalle Michael Tilson Thomasille.

Heti johtajakauden aluksi uusi musiikillinen johtaja lähtee orkesterinsa kanssa laajalle Aasian kiertueelle.

Lue myös:

Kapellimestari, säveltäjä Esa-Pekka Salonen: "Jos ihan rehellisiä ollaan, olen yllättynyt siitä, miten pitkälle olen päässyt"

Turussa vieraillut Plácido Domingo uskoo, että kapellimestari Esa-Pekka Salonen on Suomen seuraava suuri säveltäjä

Kansallisoopperaan kiinnitetty Esa-Pekka Salonen: "On järjetön ajatus, että taiteen tulisi maksaa itsensä takaisin"