Jemenin hallituksen ja huthikapinallisten rauhanneuvottelut alkavat Ruotsissa – Osapuolten tapaamisesta ei odoteta läpimurtoa

YK:n mukaan neuvotteluiden tavoitteena on rakentaa luottamusta osapuolten välille

rauhanneuvottelut
Sanaa mielenosoitukset
Jemenissä yli kolme vuotta jatkunut sotatila heikentää erityisryhmien asemaa sekasortoisessa tilanteessa. Sadat ihmiset osoittivat mieltään kansainvälisenä vammaisten päivänä Jemenin pääkaupungissa Sanaassa joulukuun alussa.EPA/Yahya Arhab

YK kertoo, että Jemenin hallituksen ja huthikapinallisten rauhanneuvottelut alkavat Ruotsissa torstaina. Sodan osapuolet ovat viimeksi neuvotelleet vuonna 2016. Neuvottelujen tavoitteena on rakentaa luottamusta osapuolten välille.

Kolme vuotta sitten alkaneen sodan aikana on 10 000 ihmistä kuollut. Sodan myötä 14 miljoonaa ihmistä näkee nälkää.

YK:n mukaan sodan aiheuttama humanitaarinen kriisi on maailman pahin tällä hetkellä.

YK:n virkamiehet eivät odota nopeaa poliittista ratkaisua tilanteeseen, mutta he odottavat edes vähäisiä toimia, jotta Jemenin humanitaariseen kriisiin saataisiin helpotusta.

Britannian suurlähettiläs Karen Pierce sanoi, että se on hyvä uutinen, että kaikki osapuolet ovat tulleet Tukholmaan.

– Kova työ alkaa nyt ja sen vuoksi toivomme, että kaikki osapuolet ovat vilpittömästi osallistumassa tähän työhön yhdessä YK:n kanssa.

Aiemmat rauhanneuvottelut ovat epäonnistuneet, koska yksikään osapuoli ei ole ollut valmis kompromisseihin. YK:n elintarvikeohjelman johtaja David Beasleyn mukaan Jemen on aivan katastrofin partaalla.

– Jemen on elävä helvetti miljoonille lapsille. Lopettakaa sota nyt! Tämä on rauhanviesti kaikille osapuolille, jotka aloittavat neuvottelut Ruotsissa, Unicefin Geert Cappelaere sanoi.

Lue myös:

Ruotsi valmistautuu isännöimään Jemenin rauhanneuvotteluja – osapuolet tapaavat tiettävästi avausistunnossa Tukholmassa jo tänään

Jemenin kapinallisten edustajat saapuivat Tukholmaan rauhanneuvotteluihin

Iran tukee Jemenin rauhanneuvotteluja – neuvottelut voisivat alkaa Ruotsissa jo lähipäivinä

Yhdysvaltain senaatti ei enää halua tukea Saudi-Arabiaa Jemenin sodassa

Lähteet: AFP, AP