Jemenin sodan osapuolet latelivat uhkauksia – vankien vaihdosta kuitenkin sopu

Huthikapinalliset ja Jemenin hallitus ovat kokoontuneet Ruotsiin etsimään ratkaisuja sisällissotaan.

Jemen
Saudi-arabian ilmaisku huthikapinallisten asemiin Sanaan lähistöllä Jemenissä.
Saudi-Arabian ilmaisku huthikapinallisten asemiin Sanaan lähistöllä Jemenissä viime vuoden lopulla.Yahya Arhab / EPA

Huthikapinalliset ja Jemenin hallitus ovat kokoontuneet Ruotsiin etsimään ratkaisuja humanitaariseksi kriisiksi laajentuneeseen sisällissotaan.

YK:n Jemenin-erityislähettiläs Martin Griffiths kommentoi medialle tapaamisen aluksi, että molempien osapuolien saaminen paikalle on merkittävä edistysaskel.

– Seuraavien päivien aikana meillä on erittäin tärkeä mahdollisuus antaa vauhtia rauhanprosessille, Griffiths sanoi.

Griffiths lisäsi, että kyseessä on kuitenkin vasta alustava neuvottelu eikä varsinainen rauhanneuvottelu.

Vain hetkeä ennen YK:n vetämien neuvotteluiden alkamista huthikapinalliset uhkasivat sulkea pääkaupunki Sanaan lentokentän YK:n lentokoneilta, elleivät rauhanneuvottelut johtaisi sen avaamiseksi kokonaan. Asiasta ilmoitti kapinallisten johtoon kuuluva Mohammed Ali al-Huthi.

Jemenin hallitus vaatii puolestaan vastatoimena huthikapinallisten aseistariisuntaa ja vetäytymistä Hodeidan kaupungista.

Tuhannet vangit vapautuvat

Pientä edistystäkin on tapahtunut. Jemenin hallitus ja huthikapinalliset sopivat vaihtavansa vankeja, kunhan tapaaminen Ruotsissa on ohi.

Griffithsin mukaan vankienvaihdon ansiosta tuhannet perheet voidaan yhdistää. Kansainvälisen Punaisen Ristin mukaan ainakin 5 000 vankia vapautuu.

Sodan osapuolet ovat viimeksi neuvotelleet vuonna 2016. Neuvottelujen tavoitteena on rakentaa luottamusta osapuolten välille. Griffithsin suunnitelmat keskusteluille kariutuivat syyskuussa, kun huthikapinalliset eivät suostuneet lähtemään Geneveen pääkaupunki Sanaasta peläten, ettei heitä päästettäisi palaamaan.

Kolme vuotta sitten alkaneen sodan aikana on 10 000 ihmistä kuollut.

YK:n Maailman ruokaohjelma (WFP) julkaisi torstaina uusimman tutkimuksen tulokset nälänhädästä. Sen mukaan yli 15 miljoonaa ihmistä elää kriisi- tai hätäolosuhteissa, ja luku voi nousta 20 miljoonaan. Lisäksi 65 000 ihmistä elää ruuan suhteen "katastrofaalisissa" oloissa tai lähellä nälänhätää. WFP:n mukaan luku voi nousta yli 200 000, jos apu ei pääse pian perille.

YK:n mukaan sodan aiheuttama humanitaarinen kriisi on maailman pahin tällä hetkellä. YK:n virkamiehet eivät odota nopeaa poliittista ratkaisua tilanteeseen, mutta he odottavat edes vähäisiä toimia, jotta Jemenin humanitaariseen kriisiin saataisiin helpotusta.

Juttua päivitetty lisätiedoilla 6.12. klo 14.55.

Lue myös:

Miksi Jemenin rauha on kaukana – neljä tärkeää kysymystä unohdetusta sodasta

Jemenin hallituksen ja huthikapinallisten rauhanneuvottelut alkavat Ruotsissa – Osapuolten tapaamisesta ei odoteta läpimurtoa

Ruotsi valmistautuu isännöimään Jemenin rauhanneuvotteluja – osapuolet tapaavat tiettävästi avausistunnossa Tukholmassa jo tänään

Jemenin kapinallisten edustajat saapuivat Tukholmaan rauhanneuvotteluihin

Jemenin kapinalliset matkalla rauhanneuvotteluihin Ruotsiin – YK: Humanitaarinen kriisi syvenee yhä ensi vuonna

Lähteet: AFP, Reuters