1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mielenosoitukset

Ranskassa valmistaudutaan lauantain mielenosoituksiin: 89 000 poliisia, jalkapallo-otteluja peruttu, Eiffel-torni kiinni

Vaikka polttoaineverojen korotukset peruttiin, eivät keltaliivien mielenosoitukset ole laantuneet.

mielenosoitukset
Yellow Vest protestors clash with French riot police and security forces on the Champs Elysees in Paris.
AOP

Ranskassa valmistaudutaan lauantaille suunniteltuihin uusiin mielenosoituksiin. Maan pääministeri Èdouard Philippe ilmoitti, että eri puolille maata sijoitetaan 89 000 poliisia, joista 8 000 Pariisiin. Aiemmin torstaina Philippe ilmoitti poliisien määrän olevan 65 000, joka on saman verran kuin viime viikonloppuna oli paikalla.

– Kohtaamme ihmisiä, jotka eivät tule tänne protestoimaan, vaan tuhoamaan ja me emme halua antaa heille vapautta tehdä niin, Philippe sanoi TF1-televisiokanavan haastattelussa torstai-illasta.

Philippen mukaan myös santarmin kymmentä aseistettua ajoneuvoa käytetään myös lauantain aikana. Kyseisiä ajoneuvoja käytetään ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2005 Pariisin lähiöissä puhjenneiden mellakoiden jälkeen.

Pariisissa poliisi on kehottanut Champs-Élysées -pääkadun liikkeitä ja ravintoloita pysymään suljettuina lauantaina. Myös useat museot ovat ilmoittaneet pitävänsä ovensa kiinni viikonloppuna. Eiffelin torni pysyy turvallisyyssyistä kiinni lauantaina.

Monet liikkeet kokivat viime viikonlopun mellakoissa vandalismia. Muun muassa ikkunoita rikottiin.

Ranskan jalkapalloliigan otteluja on myös peruttu viikonlopulta. Kymmenestä viikonlopun ottelusta pystytään pelaamaan näillä näkymin ainoastaan puolet, ellei peruutuksia tule lisää.

Lauantaina odotetaan "huomattavaa väkivaltaa"

Ranskan pääoppositiopuolue konservatiivit ehdottaa, että maahan julistettaisiin poikkeustila tilanteen rauhoittamiseksi.

Ranska on perunut kaikki polttoaineiden verojen korotukset ensi vuodelta, kertoi ympäristöministeri Francois de Rugy. Hänen mukaansa hallitus halusi varmistaa, ettei kukaan luulisi korotuksista ilmoitettavan uudestaan heti, kun mielenosoitukset lakkaavat.

Korotusten oli tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa. Ne olivat alkusysäys viime viikkojen keltaliivimielenosoituksille, jotka ovat toistuneet jo useana viikonloppuna.

Noin 200 lukiota on yhä suljettuna, koska mieltään osoittavat opiskelijat ovat tukkineet reittejä kouluihin.

Sisäministeriön viranomainen kertoi uutistoimisto AFP:lle, että viranomaiset odottavat lauantaina nähtävän "huomattavaa väkivaltaa", sillä sekä äärioikeiston että äärivasemmiston odotetaan olevan paikalla mielenosoituksissa.

Juttua päivitetty 6.12. klo 21.50: Päivitetty poliisien määrä ja tiedot Philippen haastattelusta.

Lue lisää:

Väkivaltaiset mielenosoitukset jatkuneet – Ranskan liigan otteluita perutaan

Toimittajalta: Ranskan hallitus taipui keltaliivien vaatimuksiin – mutta se tuskin riittää

Ranskan hallitus yrittää tyynnyttää keltaliivit – polttoaineverojen korotus jäihin

Lue seuraavaksi