Sotaveteraani Mauri Maunulan, 97, laulama balladi herkisti presidenttiparin Linnan juhlissa - video

Maunula tunnetaan yhtenä Pilvenveikoista, eli miehistä, jotka toimivat sotilaslentäjinä Suomen ilmavoimissa vuosina 1939–1944.

Linnan juhlat
Sotaveteraani Mauri Maunula laulaa presidenttiparille.
Maunula kertoi esittäneensä laulun aiemmin vain muutamassa tilaisuudessa.

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotolla nähtiin herkkä hetki, kun juhliin saapunut 97-vuotias sotaveteraani yllätti ja lauloi presidenttiparille sota-ajan balladin, Äänisen yö.

Kättelyurakan jälkeen presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio kävivät tervehtimässä perinteisesti sotaveteraaneja ja lottia. Presidenttipari kohtasi kahvipöydässä istuneen helsinkiläisen Mauri Maunulan, ja hetken rupattelun jälkeen Maunula alkoi laulaa.

Laulun aikana presidenttipari liikuttui silminnähtävästi. Esityksen jälkeen vieraat palkitsivat Maunulan raikuvilla aplodeilla.

Ennen laulu-esitystään Maunula kertoi miten päätyi valitsemaan kappaleen. Hän selvitti, että liittyi joulukuussa 1941 lentueeseen, johon kuului myös musiikkimies Paavo Astala, jolla oli aina kitara mukanaan. Astala sekä sanoitti että sävelsi kappaleen, jonka Maunula esitti.

Maunula kertoi esittäneensä Äänisen yön aiemmin vain muutamassa tilaisuudessa.

Maunula tunnetaan yhtenä Pilvenveikoista (siirryt toiseen palveluun), eli miehistä, jotka toimivat sotilaslentäjinä Suomen ilmavoimissa vuosina 1939–1944.

Maunula oli aikoinaan myös mukana lennolla, jolla tuotiin Suomen marsalkka Carl Gustaf Emil Mannerheimin ruumisarkku Sveitsistä Suomeen.

Sotilaslentäjän uran jälkeen Maunula työskenteli liikennelentäjänä.