Hyppää sisältöön

Poliisi epäilee hakaristilippuja kantaneita miehiä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – näin syntyi päätös lippujen riisumisesta

Uusnatsit eivät suostuneet luopumaan lipuistaan vain kehottamalla. Hakaristilippua ei ole kielletty Suomen laissa.

Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä 6. joulukuuta 2018. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva

Poliisi tutkii, ovatko hakaristilippua uusnatsikulkueessa Helsingissä itsenäisyyspäivänä kantaneet miehet syyllistyneet kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Rikosilmoituksen kohteena ovat neljä miestä, jotka poliisi otti kiinni Kohti vapautta -mielenosoituksessa iltapäivällä. Asiasta on käynnistetty esitutkinta.

Liput päätettiin ottaa pois vain parikymmentä minuuttia sen jälkeen, kun kulkue oli lähtenyt Kaisaniemenrannasta kohti Hakaniemeä.

– Meillä oli ennakkoon havainto siitä, että kulkueessa on rullattuja hakaristilippuja, kertoo Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola.

– Kun liput sitten avattiin, sanoimme, että ne pitää poistaa.

Pelkkä sanominen ei kuitenkaan riittänyt, vaan uusnatsit kieltäytyivät luopumasta lipuistaan. Sen jälkeen poliisin tilannejohto ryhtyi pohtimaan, mitä tehdä.

Pitkälläsillalla poliisi, mukana joukko ratsupoliiseja, pysäytti kulkueen. Liput otettiin pois ja samassa yhteydessä neljä miestä otettiin kiinni. Miehet yrittivät estää lippujen pois ottamisen.

Myöhemmin tarkentuu, onko kaikkia neljää epäiltävä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan vai ei.

"Hakaristilippuun liittyy vahva rasistinen ja syrjivä viesti"

Hakolan mukaan poistamispäätös perustui kokoontumislakiin: poliisi voi julkisen kokoontumisen aikana antaa määräyksiä järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Tässä tapauksessa poliisi arvioi, että lippujen kantamisella pyrittiin provosoimaan, ja se voisi johtaa yleisen turvallisuuden vaarantumiseen.

Lisäksi Hakola toteaa, että vaikkei natsilippua ole Suomessa kielletty, on hakaristisymboli yleisen oikeus- ja moraalikäsityksen vastainen.

– Hakaristilippuun liittyy vahva rasistinen ja syrjivä viesti, hän perustelee.

Kaksi muuta kiinniottoa

Poliisi teki kaksi uutta kiinniottoa myöhemmin illalla maahanmuuttovastaisen ja jyrkän kansallismielisen 612-kulkueen yhteydessä. Kyseessä olivat STT:n mukaan kaksi henkilöä, jotka yrittivät häiritä kulkuetta.

Hakola kuvasi STT:lle, että kyse oli huutelusta eikä käsirysyä nähty.

.
.