Hyppää sisältöön

Opec ja muut öljyntuottajamaat ovat erimielisiä tuotannon vähentämisestä – Wienissä neuvotellaan vielä perjantaina

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak osallistuu perjantaina neuvotteluihin.

Saudi-Arabian öljyministeri Khalid Al-Falihin mukaan Saudi-Arabia saattaa leikata öljyntuotantoaan. Kuva: Lisi Niesner / EPA

Öljynviejämaiden järjestö Opec sekä muut öljyntuottajamaat ovat neuvotelleet tuotantomäärien alentamisesta Wienissä tuloksetta. Tällä hetkellä Opec-maat tuottavat päivässä 33 miljoonaa tynnyriä raakaöljyä. Markkinoiden mielestä Opec-maat tuottavat yli miljoona tynnyriä liikaa raakaöljyä päivässä.

Öljyntuottajamaat ovat huolissaan raakaöljyn hintakehityksestä. Raakaöljyn hinta on ollut laskussa ja kaikki öljyntuottajamaat tavoittelevat tuotannon vähentämistä, jotta hintataso nousisi ylöspäin.

Venäjän energiaministeri Aleksandr Novak osallistuu perjantaina öljyntuottajamaiden neuvotteluihin.

Öljyn hinta on laskenut 25 prosenttia, koska suurimmat öljyntuottajamaat Yhdysvallat mukaan lukien, pumppaavat öljyä enemmän kuin markkinoilla menee sitä kaupaksi. Saudi-Arabia ilmoitti torstain kokouksessa, että se on valmis leikkamaan öljyntuotantoa miljoonalla tynnyrillä päivässä.

Öljyn hinta laski markkinoilla kuitenkin 4 prosenttia torstaina, koska öljyntuottajamaat eivät päässeet sopuun miljoonan tynnyrin tuotannonleikkauksista.

Saudi-Arabian öljyministeri Khalid Al-Falih sanoi neuvotteluiden jälkeen, että maa harkitsee vasta leikkauksia. Iran on vastustanut kaikkia Opecin ja öljyntuottajamaiden tuotannonleikkauksia.

Asiantuntijoiden mukaan Opec-maat aikovat pyytää Venäjää sekä muita pienempiä öljyntuottajia leikkamaan tuotantoaan.

Lue myös:

Yllätysilmoitus Qatarilta: Lähdemme Opec-järjestöstä

Iran kertoo etsivänsä kiertotien Yhdysvaltojen pakotteille – "Olemme taloussodassa kiusantekijän kanssa"

Onko Saudi-Arabian öljyuhkaus bluffia? Öljynhinnan jyrkkä nostaminen voisi osua kuningaskunnan omaan nilkkaan