Linnan juhlia seurattiin ennätyksellisen paljon netissä – televisiossa tavoitettiin yhteensä 3,2 miljoonaa ihmistä

Vuoden 2018 Linnan juhlien katsojapiikki oli juuri ennen puoli yhdeksän uutisia, jolloin 15 minuutin ajanjaksolla katsojia oli keskimäärin 2,51 miljoonaa.

Linnan juhlat
Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio keskustelevat veteraani Mauri Maunulan kanssa itsenäisyyspäivän vastaanotolla Helsingissä.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Linnan juhlia seurattiin tänäkin vuonna tiiviisti televisiosta ja netin välityksellä. Yhteensä itsenäisyyspäivän juhlalähetykset Ylen tv-kanavilla tavoittivat tänä vuonna 3,2 miljoonaa suomalaista. Tuohon lukuun on laskettu mukaan itsenäisyyspäivän televisiolähetyksistä juhlavastaanotto, paraati, Kohti Linnan juhlia sekä Linnan jatkot.

Itsenäisyyspäivän vastaanoton ensimmäinen osa keräsi keskimäärin 2,44 miljoonaa katselijaa ja toinen osa 2,1 miljoonaa. Kokonaisuudessaan Linnan juhlat 2018 -lähetys tavoitti 2,9 miljoonaa suomalaista.

Eniten yleisöä Linnan juhlien tv-lähetyksellä oli juuri ennen puoli yhdeksän uutisia, aikavälillä 20.15–20.29. Tuolloin juhlia seurasi keskimäärin 2,51 miljoonaa ihmistä.

Puoli yhdeksän uutiset keräsi keskimäärin 2,44 miljoonaa katselijaa. Linnan jatkot keräsi keskimäärin 990 000 katsojaa ja Kohti Linnan juhlia -ohjelmat 650 000 katsojaa.

– Kovat katsojaluvut kertovat siitä, että itsenäisyyspäivä on suomalaisille tärkeä juhla. Itsenäisyyspäivän juhlalähetykset ovat niitä asioita, jotka kokoavat yhä suomalaisia yhteen television ääreen. Ikään kuin leirinuotiolle, Yle Uutisten päätoimittaja Riikka Räisänen sanoo.

Linnan juhlat käynnistyivät netissä 570 000 kertaa

Areenassa suora Linnan juhlat -lähetys käynnistettiin ennätykselliset 570 000 kertaa. Viime vuonna käynnistyksiä oli 260 000.

– Analytiikkajärjestelmä on vaihtunut viime vuodesta, jonka vuoksi luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Mutta suunta on kuitenkin selvä, kun starttimäärät ovat yli kaksinkertaistuneet, sanoo Yle News Labin analyytikko Riikka Lätti.

Itsenäisyyspäivän paraati sai lähes 100 000 käynnistystä ja Tuntematon sotilas 40 000 käynnistystä. Kaiken kaikkiaan itsenäisyyspäivä oli Areenassa varsin vilkas, sillä kävijöitä oli kolmanneksen normaalia enemmän.

– Areenan hurjasti kasvaneet luvut kertovat siitä, että television katselu ei ole enää sidottu varsinaiseen tv-laitteeseen. Kiinnostava sisältö vetää puoleensa ja Ylen lähetyksiä voikin katsella missä vain: itselleen helpoimmalla tavalla ja itselleen mieluisimmalla laitteella, Räisänen sanoo.

100 ihmisen projekti

Räisänen kertoo, että itsenäisyyspäivän juhlalähetykset ovat Ylelle iso satsaus. Kaikkiaan lähetyksiä on tekemässä noin 100 Ylen ammattilaista: muiden muassa kuvaajia, äänittäjiä, ohjaajia, tuottajia, toimittajia ja juontajia.

– Suunnittelu aloitetaan käytännössä aina jo vuoden alussa. Viimeinen ponnistus alkaa itsenäisyysviikolla, jolloin monenlaisia valmisteluja tehdään lähes kellon ympäri. Tällaiset erikoislähetykset ovat ennen kaikkea tiimityötä, jossa jokaisen sitoutuneen ammattilaisen panos on tärkeä, Räisänen kiittelee tekijöitä.

Viime vuonna satavuotiaan Suomen juhlat saivat television ääreen kaikkien aikojen ennätysyleisön eli 2,66 miljoonaa katsojaa. ja sitä edellisenä vuonna määrä nousi myös 2,62 miljoonan katsojan lukemiin.

Lisää Linnan juhlista:

Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto 2018

Itsenäisyyspäivän vastaanoton kiinnostavimmat haastattelut

Sotaveteraani Mauri Maunulan, 97, balladi herkisti presidenttiparin

Jasper Pääkkönen Linnan juhlissa

Finlandia-hymni Jenni Vartiaisen ja Petteri Sariolan virtuoosimaisena tulkintana