1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rikostorjunta

Suomeen ykkössija Euroopan rikoksentorjuntakilpailussa – Forssan sovittelumalli turvapaikanhakijoiden ja paikallisten välillä palkittiin

ECPA 2018 -kilpailun teemana oli poliisin laaja-alainen yhteistyö paikallistasolla.

Turvapaikanhakijoiden tulo Forssaan kuumensi tunteita niin paljon, että kohtaamiset muuttuivat väkivaltaisiksi. Arkistokuva. Kuva: Virpi Kumpulainen / Yle

Forssan malli on voittanut kultaa Euroopan laajuisessa rikoksentorjuntakilpailussa Itävallassa.

European Crime Prevention Awardin (siirryt toiseen palveluun) eli ECPA 2018 -kilpailun teemana oli tänä vuonna poliisin laaja-alainen yhteistyö paikallistasolla.

Voittoisalla Forssan mallilla vähennettiin paikallisten ja turvapaikanhakijoiden välistä vastakkainasettelua. Sovittelua toteuttivat Hämeen poliisilaitos ja Naapuruussovittelun keskuksen sovittelijat.

Yhteisösovittelu oli Forssan kaupungin vastaus väkivaltaisiin yhteenottoihin paikallisten nuorten sekä vastaanottokeskusten asukkaiden välillä syksyllä 2016. Sovittelu tuotti tulosta: väkivalta loppui ja tilanne rauhoittui.

ECPA-kilpailun kansainvälinen raati arvosti sitä, että sovittelun avulla yhteisössä käynnistyi oppimisprosessi, joka mahdollisti toisen osapuolen näkökulman ymmärtämisen ja vuorovaikutuksen luomisen. Mallin yhteys rikosten ehkäisyyn on selkeä ja mallilla onnistuttiin vähentämään rikoksia ja rikoksen pelkoa. Raati piti hyvänä myös hankkeen laaja-alaista yhteistyötä.

Rikoksentorjuntakilpailun pääpalkinto on 10 000 euroa. Kilpailun järjestää vuosittain Euroopan rikoksentorjuntaverkosto. Suomi on voittanut Euroopan rikoksentorjuntakilpailun kerran aikaisemmin, vuonna 2009 KiVa Koulu -ohjelmalla.