Tutut urheilubrändit menossa kiinalaisille: "Kasvatamme Ameria Kiinassa nopeasti"

Kiinalaisvetoinen ostajaryhmä lupaa Amer Sportsista 4,6 miljardia euroa. Kauppa olisi yksi Suomen taloushistorian suurimpia.

Amer Sports
James Zheng
Kiinan suurimman urheiluvälineketjun Antan brändijohtaja James Zheng kertoi yhtiönsä tekemästä Amer-ostotarjouksesta perjantaina Helsingissä.Juha-Matti Mäntylä

Kiinalaisen Anta Sports Productsin johtama yhteenliittymä on jättänyt ostotarjouksen kaikista Amer Sportsin osakkeista. Amerin hallitus suosittelee osakkeenomistajille tarjouksen hyväksymistä.

Anta Sportsin brändijohtajan James Zhengin mukaan ostolla ei ole välitöntä vaikutusta Amerin nykyiseen toimintaan tai henkilökuntaan. Pääkonttori pidetään Helsingissä, Zheng kertoi perjantaina Helsingissä.

– Olemme vierailleet täällä pari kertaa, ja pääkonttorin pitäminen täällä tuntuu oikealta. Ihmiset tuntevat yhtiön, sen johtajat tulevat Suomesta ja he tietävät, miten organisaatiota johdetaan tehokkaasti. Emme näe syytä siirtää pääkonttoria Suomesta tässä vaiheessa, Zheng sanoo.

Ostotarjouksessa ovat mukana Antan lisäksi sijoitusrahasto FV Fund, kanadalaisen miljardöörin Chip Wilsonin omistama Anamered Investments ja kiinalainen internetin suuryritys Tencent. Antan osuus on 58 prosenttia.

"Pois pörssistä, lisää tutkimusta"

Amer otetaan Zhengin mukaan pois pörssistä, jotta yhtiö voi "keskittyä keskipitkän ja pitkän aikavälin hankkeisiin yksityisenä yhtiönä".

– Näemme valtavia mahdollisuuksia Kiinassa. Nyt Amerin osuus on siellä vain pieni, noin viisi prosenttia liikevaihdosta tulee Kiinasta. Käytämme verkostoamme ja asiantuntemustamme auttaaksemme Ameria kasvamaan Kiinassa niin nopeasti kuin mahdollista.

Kiinalaisten mukaan monilla Amerin brändeistä on paljon mahdollisuuksia myös Pohjois-Amerikassa.

– Yhteenliittymä on valmis tekemään lisäsijoituksia esimerkiksi tutkimukseen ja kehitykseen, Antan rahoitusjohtaja Dennis Tao sanoo.

"Pidämme Suuntoa silmällä"

Amerin tuotteiden valmistuksesta suurin osa on ulkomailla, mutta sen omistaman sukellus- ja urheilukelloja valmistavan Suunnon tuotannosta pääosa on Suomessa Vantaalla.

– Olemme urheilutuoteyhtiö. Suunto sopii kokonaisuuteemme. Pidämme sitä silmällä ja katsomme, miten se kehittyy, Zheng kommentoi Suunnon tulevaisuutta.

Omistajat pääosin ulkomailla

Ostotarjous on 40 euroa käteisenä jokaisesta Amer Sportsin osakkeesta. Näin Amerin arvoksi tulee 4,6 miljardia euroa.

Edellinen saman mittaluokan suomalaisen liiketoiminnan myynti ulkomaille nähtiin viisi vuotta sitten, kun Microsoft osti Nokian puhelimet 5,4 miljardilla eurolla. Kiinalainen Tencent taas osti enemmistön Supercellistä pari vuotta sitten 6,5 miljardilla.

Amer Sportsin lasiovi
Vesa Moilanen / Lehtikuva

Amer Sportsin osakekurssi lähti nousuun kohti tarjottua 40 euron hintaa heti ostotarjouksen tultua julki. Perjantaina iltapäivällä osakkeen arvo liikkui noin 38,2 eurossa.

Amerin omistus on hajaantunut ympäri maailmaa. Omistuksesta yli puolet (siirryt toiseen palveluun) on ulkomaalaisilla sijoittajilla.

Yhtiön suuria suomalaisia omistajia ovat muun muassa eläkeyhtiöt: Keva, Ilmarinen, Varma. Vajaalla 20 000 suomalaisella kotitaloudella on Amerin osakkeita.

Mikä Kiinaa Amerissa kiinnostaa?

Anta Sports Products on Kiinan suurin urheiluvälineiden valmistaja. Sillä on jättimäinen urheilukauppojen ketju, jolla on yli 11 000 liikettä eri puolilla Kiinaa.

– Anta perustettiin vuonna 1991. Ensimmäiset vuodet valmistimme urheilukenkiä muille. Vuonna 2000 yhtiö käännettiin brändiyhtiöksi ja toimme omat tuotteemme Kiinan markkinoille, brändijohtaja Zheng kertoo.

– Nyt olemme suurin kansallinen urheiluvälinebrändi. Myymme yli 65 miljoonaa paria kenkiä vuodessa. Volyymissa olemme Kiinassa suurempi kuin Nike tai Adidas.

Amerista kiinalaisjätti on kiinnostunut, koska tämä omistaa liudan houkuttavia ja kansainvälisesti tunnettuja tuotemerkkejä.

Amerin omaisuutta ovat esimerkiksi talviurheiluun erikoistuneet Atomic ja Salomon sekä tennismailoista ja koripalloista tunnettu Wilson. Tämän vuoden huhtikuussa bränditalo osti ruotsalaisen urheilumuotibrändi Peak Performancen. Ameriin kuuluu myös kuntoilulaitteita valmistava Precor.

Amerin kautta Anta saa tukevan jalansijan Euroopan ja Pohjois-Amerikan markkinoilla.

Kiinalaisia kannustavat kauppaan todennäköisesti myös Pekingin talviolympialaiset vuonna 2022. Tapahtuma tuo valtavan määrän näkyvyyttä televisiokuviin pääseville tuotemerkeille.

Lue lisää:

Kaupankäynti Amer Sportsin osakkeella keskeytetty

Amerin urheilubisnes kiinalaisten ostoslistalla – Jättikauppa vielä täysin auki, tästä olisi kyse