Saksan lisäksi monissa Euroopan maissa hakaristiliput ja Hitler-tervehdykset on kielletty lailla – USA:ssa ne puolestaan lasketaan sananvapauden piiriin

Saksassa ja Itävallassa natsisymbolien käytöstä voi saada jopa kolme vuotta vankeutta.

hakaristi
Kuvaa äärioikeiston Chemnitzin protesteista 27. elokuuta.
Äärioikeisto protestoi elokuussa itäsaksalaisessa Chemnitzissä.Odd Andersen / AFP

Itsenäisyyspäivänä Helsingin keskustassa liehuneet hakaristiliput olisivat saaneet monet saksalaiset hätkähtämään, jos he olisivat sattuneet kulkemaan mielenosoituksen ohi.

Paitsi että natsi-Saksaan liitetyt symbolit ovat kulttuurisesti paheksuttuja, ne on myös kielletty Saksan perustuslaissa. Kielto koskee hakaristilipun lisäksi esimerkiksi joukkoa kansallissosialistisia uniformuja, lauluja ja tervehdyksiä, kuten Hitler-tervehdystä.

Uusnatsit kiertävät kieltoa esimerkiksi 88-tatuoinneilla ja -tervehdyksillä. Kahdeksikot viittaavat aakkosten kahdeksanteen kirjaimeen h:hon, jolloin 88 tarkoittaa “Heil Hitleriä”.

Hitler-tervehdyksistä puhuttiin Saksassa viimeksi syksyllä itäsaksalaisen Chemnitzin kaupungin mielenosoituksissa pystyyn nousseiden käsien takia. Äärioikeiston koolle kutsuma mielenosoitus äityi väkivaltaiseksi, ja mielenosoittajat jahtasivat ulkomaalaisen näköisiä ihmisiä kaduilla.

Hitler-tervehdyksiä Chemnitzissä näyttäneitä vastaan on nostettu oikeusjuttuja, joista osa on edelleen Saksan poliisin tutkinnassa.

Myös turisteille vankeusrangaistuksia

Saksassa symbolit kieltävän lain tulkinnasta keskustellaan tasaisin väliajoin. Usein taustalla ovat oikeistoradikaaleihin ryhmiin liittyvät tapaukset, mutta myös kulttuurin ja elokuvatuotannon aloilla joudutaan jatkuvasti miettimään, milloin natsimerkkien käyttö on sallittua.

Vasta kesällä saksalainen oikeus esimerkiksi päätti, että jatkossa natsimerkkejä saa näyttää natsi-Saksaan sijoittuvissa tietokonepeleissä. Yleisesti symboleja voidaan käyttää myös kriittisissä yhteyksissä, tieteessä ja historianopetuksessa.

Natsisymbolien esittämisestä voi saada Saksassa sakkoja tai jopa kolme vuotta vankeutta. Usein kiellettyjen symbolien käytön lisäksi tekijöitä rangaistaan kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, josta saa Saksassa viidestä kuukaudesta kolmeen vuoteen vankeutta.

Vuonna 2010 Oldenburgissa mies sai rangaistuksen Hitler-tervehdyksestä, vaikka hänellä ei ollut siteitä uusinatseihin. Mies oli oleskellut humaltuneena kaverinsa kanssa kaupungin keskustassa ja yrittänyt saada natsitervehdyksellä huomiota.

Myös turistit ovat saaneet Saksassa rangaistuksia Hitler-tervehdyksen käyttämisestä, kuten vuonna 2017 kaksi Saksan parlamentin edessä kuvia ottanutta kiinalaisturistia, jotka saivat kukin 500 euron sakot tervehdyksen esittämisestä.

Rikoslain piirissä laajoissa osissa Eurooppaa

Monissa muissa Euroopan maissa natsitervehdyksen ja hakaristilippujen näyttäminen lasketaan rikoksiksi, vaikka niistä annetut rangaistukset eivät ole yhtä tuntuvia kuin Saksassa.

Itävallassa kansallissosialistinen puolue NSDAP, siihen linkittyvät järjestöt ja niiden käyttämät merkit kiellettiin jo ennen kuin toinen maailmansota oli ehtinyt päättyä.

Itävallan natsismia vastustava laki on kopioitu pitkälti Saksasta, ja natsisymbolien käytöstä voi saada vastaavasti muutaman vuoden vankeusrangaistuksia.

Muista EU-maista Puola, Slovakia, Tsekin tasavalta, Ranska, Alankomaat ja Ruotsi ovat nekin kieltäneet natsitervehdyksen käytön. Ruotsia lukuun ottamatta muut kieltoa noudattavat maat joutuivat natsi-Saksan miehittämiksi toisen maailmansodan aikana.

Italiassa puolestaan äärioikeiston kasvava uhka synnytti viime vuonna lakiluonnoksen, joka kieltäisi natsipropagandaan liitetyt symbolit ja tervehdykset. Hallitusvastuussa olevat populistipuolueet ovat vastustaneet lakialoitetta, koska uskovat sen rajoittavan italialaisten sananvapautta.

Jo aiemmin natsisymbolien käyttö oli laitonta, jos niillä haluttiin edistää entisen fasistisen puolueen uutta tulemista. Uusi lakialoite kieltäisi kuitenkin Hitler-tervehdykset ja kansallissosialistiset symbolit kokonaan.

Sveitsissä Hitler-tervehdys on rikos vain, jos sitä käytetään propagandistisessa, siis natsi-ideologiaa levittävässä yhteydessä. Viimeksi 2014 maan korkein oikeus kumosi svetsiläismiehen saaman sakkorangaistuksen sillä perusteella, että hän oli esittänyt Hitler-tervehdyksellä ainoastaan oman mielipiteensä.

Yhdysvalloissa natsisymboliikka sallitaan sananvapauden nimissä

Euroopan ulkopuolella uusnatsien toiminta on ollut näkyvintä Yhdysvalloissa.

Siellä natsitervehdykset ja hakaristit eivät ole kiellettyjä, koska ne kuuluvat Yhdysvalloissa sananvapauden piiriin. Maan ajatteluun kuuluu, ettei hallitus saa päättää ihmisten poliittisesta suuntautumisesta tai uskonnosta.

Yhdysvallat suhtautuu paljon EU-maita suopeammin esimerkiksi rasistisiin tai antisemitisiin kannanottoihin. Vain kunnianloukkaukset ja sanalliset uhkaukset, jotka johtavat välittömästi väkivaltatekoon, ovat Yhdysvalloissa rikoksia, eivätkä kuulu sananvapaussuojan alle.

Esimerkiksi elokuussa 2017 Charlottesvillessä järjestetyssä uusnatsien marssissa tehdyt natsitervehdykset ja näytteillä olleet hakaristit olivat siten täysin laillisia.

Yhdysvaltojen pohjoinen naapuri Kanada on ottanut kuitenkin toisen linjan: maa on kieltänyt natsisymbolien käytön propagandan levittämisen monikulttuurisuuden suojelemiseksi.

Anna Saraste, Berliini

Lisää aiheesta:

Analyysi: Hakaristiliput järkyttivät itsenäisyyspäivänä – nytkö vasta Suomi havahtui siihen, että kaduilla marssii uusnatseja?

Sisäministeri Kai Mykkänen hakaristilippujen heiluttamisesta: "On tarkka paikka, mitä tunnuksia sananvapaudesta irrotetaan"