Mönkijäkuski voi ajaa kuuttakymppiä ilman kokemusta – "Traktorikortin saatuaan kuski ei ole välttämättä ajanut mönkijällä liikenteessä kertaakaan"

Mönkijällä pääsee ajamaan liikenteen sekaan, kun teoriakoe on suoritettu. Ajo-osaaminen on kuskin omalla vastuulla.

Kajaani
mönkijä
Mönkijät luokitellaan maastomönkijöihin ja tieliikennemönkijöihin. Maastomönkijällä saa ajaa tiellä vain poikkeustapauksissa.Jarmo Nuotio / Yle

Kainuun autokoulun liikenneopettaja Mika Juntunen kokee, että mönkijällä ajaminen on Suomessa huonosti säädeltyä. Tällä hetkellä maastomönkijällä saavat ajaa maastossa kaikki 15 vuotta täyttäneet eikä ohjaustangon taakse hyppääminen vaadi erillistä ajokorttia.

Ajokorttilainsäädäntö muuttui (siirryt toiseen palveluun)(Trafi) heinäkuun alussa. Sen seurauksena traktorikortin omistava kuski saa ajaa autotiellä isommalla traktorimönkijällä, jonka nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa. Tällaisen T-kortin saaminen ei kuitenkaan edellytä ajo-opetusta

– Lakiuudistuksessa kouluttamisen pykälä jäi liian vähälle huomiolle. Nyt tilanne on se, että traktorikortin saatuaan kuski ei ole välttämättä ajanut mönkijällä liikenteessä kertaakaan, ja silti siellä ajetaan 60 kilometriä tunnissa, Mika Juntunen sanoo.

– Mopokortin tapaisen ajokoulun vaatiminen traktorikortin yhteyteen ei varmasti olisi ollut huono ratkaisu, Juntunen jatkaa.

Käyttäjän lisäksi vastuu nuoren kuskin osaamisesta on vanhemmilla. Ajo-opetusta voi saada mopolla ajettavilla ajotunneilla. Myös oikeanlaiset ajovarusteet lisäävät turvallisuutta.

–Kypärä tietysti pitää olla ja jossain vaiheessa rintapanssari ja hartiasuojat voivat olla tarpeellisia. Myös ajotakki ja ajohanskat ovat hyviä. Nuorille pitäisi iskostaa se, että ajamaan lähtiessä pitää olla tietyt varusteet päällä, liikenneopettaja Juntunen sanoo.