Hyppää sisältöön

Suomalainen käyttää jouluostoksiin lähes 600 euroa rahaa – veronpalautuksista repeää tänä vuonna entistä suurempi riemu

Veronpalautukset ovat merkittävä osa joulukauppaa, ja tänä vuonna niitä maksetaan yli kymmenen prosenttia viimevuotista enemmän. Kysyimme suomalaisilta, miten he käyttävät rahaa jouluvalmisteluihin.

Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

Parantunut taloustilanne näkyy suomalaisten rahankäytössä tänä jouluna. Nordean teettämän kyselytutkimuksen mukaan suomalaiset arvioivat käyttävänsä jouluvalmisteluihin keskimäärin 580 euroa. Viime vuonna summa oli noin sata euroa vähemmän.

1

Siiri Tohmo, Kotka

Riippuu joulusta, kuinka paljon rahaa menee. Joululahjat vaikuttavat summaan eniten. Tänä jouluna olen jonkin verran askarrellut joulujuttuja, rahaa menee muutamia satasia. Vuoden aikana tulee laitettua aina pikkuisen rahaa säästöön, ja käytän enimmäkseen niitä jouluvalmisteluihin. Veronpalautuksiakin tulee käytettyä, jos niitä tulee. Hankin lahjoja kummilapsille ja perheelle.

Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

2

Harri Lehtinen, Eurajoki

Minulla menee varmaan 500 euroa jouluostoksiin. Summa pysyy suunnilleen samana joka vuosi. Siitä suunnilleen puolet menee lahjoihin ja puolet ruokaan. Vanhempi poikani sai tyttövauvan reilu vuosi sitten, ja hänen lahjoihinsa kuluu varmaan eniten rahaa. Ostan hyödyllisiä lahjoja. Tuntuu, että tytöllä on jo niin paljon leluja, että tulee varmaan ostettua enemmän vaatteita.

Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

3

Minna Kavakko, Pyhtää

En tiedä meneekö minulla jouluun ihan 580 euroa, mutta varmaan aika lähelle sen verran. Käytän hankintoihin palkkatuloja ja veronpalautuksia. Kyllähän se rahanmeno välillä tuntuu aika hurjalta. Hankin lahjoja lapsille, miehelle, vanhemmille, sisaruksille, ystäville ja kummilapsille. Lapset saavat toivoa lahjoja, nyt on toivottu puhelimia ja pehmeitä paketteja. Yritän miettiä lahjoja niin, että ne olisivat tarpeellisia ja niille olisi käyttöä myöhemminkin.

Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

4

Sami Palmu, Kotka

Lahjoihin menee 400-500 euroa. Siihen ruoat päälle, niin jouluun kuluu varmaan joku 700 euroa yhteensä. Ostan lahjoja lapsille, vaimolle ja sukulaisille. Lasten lahjatoiveet vaikuttavat rahankäyttööni jouluisin, mutta summa pysyy aika samana joka vuosi. Käytän jouluhankintoihin säästöjä ja veronpalautuksia. Joulu on kallein juhla, mutta on siihen toisaalta kiva vähän panostaakin.

Kuva: Juulia Tillaeus / Yle

5

Marja-Terttu Olli, Kotka

Minulta kuluu jouluvalmisteluihin 1 000 – 1 500 euroa. Käytän hankintoihin yleensä säästöjä, ja summa pysyy aika samana joka vuosi. Rahaa menee pääasiassa lastenlasten lahjoihin ja ruokaan. Annan etupäässä rahaa lahjaksi. Pienille lapsille ostetaan jotain muutakin, mutta isommille on vaikea ostaa.

Kuva: Juulia Tillaeus / Yle