Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan pelätään yltyvän kiinalaisen teknologiajätin Huawein johtajan pidätyksen vuoksi –yhdysvaltalaisyhtiöt pelkäävät kostotoimia

EU:n teknologiakomissaari varoittaa Huaweihin mahdollisesti liittyvistä turvallisuusuhkista.

Huawein talousjohtaja syyttää Kanadaa laittomasta pidätyksestä. Kuva: Alexei Druzhinin / AOP

EU:n digitaalisista sisämarkkinoista vastaava komissaari varoitti perjantaina kiinalaisyhtiö Huaweihin mahdollisesti liittyvistä uhkista.

EU:n on syytä olla huolissaan Huaweihin ja muuhun kiinalaiseen teknologiaan liittyvistä teollisuus- ja turvallisuusuhkista, teknologiakomissaari Andrus Ansip sanoi.

Huawein ympärillä on kuohunut sen jälkeen kun tieto yhtiön talousjohtajan Meng Wanzhoun pidätyksestä Kanadan Vancouverissa levisi keskiviikkona.

Meng pidätettiin Yhdysvaltain pyynnöstä lauantaina. Yhdysvalloissa on tutkittu, onko Huawei rikkonut Iranin vastaisia talouspakotteita.

Pidätyksen on pelätty saavan Kiinan ja Yhdysvaltain välisen kauppasodan leimahtamaan uudelleen. Perjantaina Trump rauhoitteli epäilijöitä.

– Neuvottelut Kiinan kanssa edistyvät hyvin, Trump tviittasi.

Useat länsimaat ovat suhtautuneet varauksella Huaweihin jo aiemmin. Yhtiöllä on epäilty olevan kytköksiä Kiinan johtoon. Siihen on liitetty myös vakoiluepäilyksiä.

Perjantaina Huaweita lähellä olevat lähteet kertoivat uutistoimisto Reutersille, että yhtiö ryhtyy toimiin, jotta Britannian hallituksen esittämät huolet yhtiön laitteiden turvallisuudesta voitaisiin selvittää ja mahdolliset epäkohdat paikata.

Jos yhtiö ei olisi suostunut epäkohtien korjaamiseen, olisi se suljettu pois Britannian 5G-verkkopalveluhankinnoista.

Reutersin lähteiden mukaan päätös oli tehty jo ennen talousjohtajan pidätystä.

Talousjohtaja Meng on Huawein perustajan tytär. Meng saapuu Kanadassa oikeuden kuultavaksi perjantaina.

Yhdysvaltalaisyhtiöt pelkäävät vastatoimia Kiinassa

Pidätys on raivostuttanut Kiinan johtoa.

– Kanada ja Yhdysvallat eivät ole antaneet mitään todisteita siitä, että kummankaan maan lakia olisi rikottu, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang sanoi.

Pidätys on nostanut epäilyksiä siitä, kuinka todennäköisesti Yhdysvallat ja Kiina todella onnistuvat kauppasotaansa liennyttämään. Viime viikonloppuna Yhdysvallat ja Kiina sopivat liennytyksistä johtavien teollisuusmaiden G20-huippukokouksessa Argentiinassa.

Yhdysvaltalaiset teknologiayhtiöt pelkäävät niihin kohdistuvia vastatoimia Kiinassa, kertoi uutistoimisto Reuters.

Kuva: AOP

Osakekurssit sahasivat pidätystietojen jälkeen torstaina. Ne kuitenkin vakaantuivat hieman Euroopassa ja Aasiassa perjantaina.

Meng pidätettiin samana päivänä kun presidentti Trump tapasi Kiinan presidentin Xi Jinpingin huippukokouksessa.

Arvostelusta huolimatta Kiina korosti, että kauppaneuvottelut Yhdysvaltojen kanssa jatkuisivat yhä.

Myös Japani harkitsee Huawein laitteiden rajoittamista

Epäilyt siitä, että Kiinan olisi mahdollista käyttää yhtiön puhelimia ja muita teknologialaitteita Kiinaa hyödyttävään vakoiluun, eivät ole uusia.

Perjantaina japanilaisviestimet kertoivat Japanin harkitsevan Huawein ja toisen kiinalaisen teknologiayhtiön ZTE:n televiestintälaitteiden kieltämistä valtion hallinnossa.

Aiemmin Yhdysvallat on vedonnut liittolaisiinsa, jotta Huawein laitteita ei käytettäisi niiden mahdollisten turvallisuusriskien vuoksi.

Yhdysvallat on kertonut, että Kiinan valtio saattaisi käyttää Huawein laitteita Yhdysvaltojen vakoiluun.

Australiassa, Uudessa-Seelannissa ja Britanniassa on luovuttu osasta kiinalaisyhtiöiden tarjoamista palveluista uuden sukupolven mobiiliteknologiassa turvallisuusepäilyjen vuoksi.

Huawein toimintaa on Yhdysvalloissa rajoitettu myös, koska sen on pelätty horjuttavan kilpailevien yhdysvaltalaisyhtiöiden asemaa.

Kiinalaisen Huawein älypuhelimet ovat nousseet yhdysvaltalaisen Applen ohi maailman toiseksi myydyimmiksi kännyköiksi eteläkorealaisen Samsungin jälkeen. Kuva: Francis Joseph Dean / EPA

Kiinalaisviestimet: Halveksittava ja roistomainen teko

Myös Kiinan valtiollinen media tuomitsi perjantaina Mengin pidätyksen. Kiinalaisviestimet kuvasivat pidätystä roistomaiseksi teoksi, jolla pyritään estämään Kiinan teknologiapyrkimyksiä.

– Yhdysvallat turvautuu halveksittavaan ja roistomaiseen tapaan, koska se ei pysty pysäyttämään Huawein 5G:n etenemistä markkinoilla, Global Times -lehti painotti pääkirjoituksessaan.

Yhdysvalloissa Valkoisen talon neuvonantaja on kiistänyt, että pidätyksellä olisi yhteyttä Yhdysvaltain ja Kiinan käymiin kauppaneuvotteluihin. Myös Kanadan pääministeri Justin Trudeau on kiistänyt väitteet siitä, että poliittiset syyt olisivat vaikuttanut pidätykseen.

Huaweita on pidetty Kiinan teknologiayhtiöiden helmenä. Se on maailman toiseksi suurin älypuhelinvalmistaja Samsung Electronicsin jälkeen. Yhtiö ohitti Applen aiemmin tänä vuonna.

Huawei ei ole listautunut pörssiin, joten osa sen toiminnasta ja rakenteesta on hämärän peitossa.

Meng itse on yhtiön perustajan Ren Zhengfein tytär ja häntä on pidetty todennäköisenä manttelinperijä yhtiön ylimmässä johdossa. Ren on entinen Kiinan kansanarmeijan insinööri, joka perusti yhtiön vuonna 1987.

Mengin on kerrottu aloittaneen yhtiössä aikoinaan sihteerin tehtävissä. Suoritettuaan kiinalaisen yritysjohtamisen tutkinnon hän on edennyt Huaweissa.

Lue myös: