"Jotain on tehtävä" – KuPS ottaa vahvasti kantaa uuden ison stadionin saamiseksi Kuopioon

KuPS valotti perjantaina kuopiolaisia kovasti kuohuttavaa stadionhanketta omasta näkökulmastaan.

Kuopion Palloseura
Havainnekuva Kuopioon suunnitellusta uudesta stadionista.
Arkkitehtitoimisto Jääskeläinen

Kuopion Palloseura ottaa vahvasti kantaa Kuopioon suunnitellun uuden jalkapallo- ja tapahtumastadionin puolesta. KuPS järjesti perjantaina tiedotustilaisuuden, jossa se kertoi stadionhankkeesta omasta näkökulmastaan.

Työryhmä on esittänyt Kuopioon jopa 8 000 katsojapaikan stadionia, jolla voitaisiin järjestää myös isojen artistien konsertteja. Hanke on jakanut kaupunginvaltuutettujen mielipiteet: osa pitää sitä liian suurena.

KuPSin mukaan uusi iso stadion tarvitaan, koska nykyinen ei mahdollista liiketoiminnan kehittämistä. Uusi stadion olisi UEFAn luokituksessa kategoriassa 4. Sen edellä olisi Suomessa ainoastaan Helsingin olympiastadion. KuPSin mukaan isompi stadion toisi maaotteluita Kuopioon.

– Jotain on tehtävä, seuran esityksessä linjattiin.

Kööpenhaminan joukkue kävi viime kesänä suihkussa pelin jälkeen hotellissa.

Jarmo Heiskanen

Seuran näkökulmasta hanketta ei pitäisi myöskään lykätä muun muassa sen vuoksi, että lykkääminen haittaisi alueen muuta rakentamista.

Toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen varoittelee, että seura voi jopa menettää oikeuden järjestää europelejä Kuopiossa, jos stadionia ei uusita. Heiskasen mukaan KuPS sai jo tämänvuotisessa europelissään UEFAlta huomautuksen puutteellisista suihku- ja sosiaalitiloista.

– Kööpenhaminan joukkue kävi viime kesänä suihkussa pelin jälkeen hotellissa.

KuPS: Kaupungin on osallistuttava kustannuksiin

KuPS ei kuitenkaan pidä hanketyöryhmän esittämää mallia toimivana. Muun muassa stadionin operaattorin maksettavaksi hankesuunnitelmassa arvioitu korko olisi seuran näkökulmasta liian korkea. Kaupungin olisi myös osallistuttava kustannuksiin.

– Mikäli kaupunki ei subventoi kustannuksia, stadion on liian kallis käyttäjälle, Heiskanen sanoo.

Kuopion kaupunki edellyttää, että stadion toteutetaan mallilla, jossa erillinen operaattori vastaa stadionin markkinoinnista, hallinnoinnista ja hoidosta. Tuloja operaattori saisi tila-, kenttä- ja tapahtumavuokrista. Tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, vaan mahdollisimman korkea käyttöaste.

KuPSin mukaan ei ole olemassa mitään valmista operaattorimallia, mutta samansuuntaisia ratkaisuja on tehty aiemmin Vaasassa, Seinäjoella ja Helsingissä.

Operaattorimallin vaihtoehto on vuokramalli.

Pysäköinti on yksi ongelmakohdista

Nykyistä suuremman areenan rakentaminen on herättänyt kysymyksiä myös sen lähistöllä asuvissa. KuPS kuitenkin väittää, että uusi, suljettu stadion tarkoittaisi nykyistä vähemmän melu- ja valosaastetta.

Yksi stadionin ongelmakohdista on pysäköinti. Suunnitelmissa on laskettu sen varaan, että yleisö oppii kulkemaan tapahtumiin joukkoliikenteellä, kävelemällä tai pyöräilemällä.

– Kävely peleihin on positiivinen asia. Rokkiväki on tottunut kävelemään, sanoo Jarmo Heiskanen ja viittaa Kuopion Rockcockiin.

Hankesuunnitelman mukaan stadion maksaisi arviolta 17,2 miljoonaa euroa. Kuopion kaupungin osuutta pienentäisi hankkeelle mahdollisesti saatava UEFAn ja opetus- ja kulttuuriministeriön rahoitus. Savon Sanomat on kirjoittanut, että tuki voisi olla (siirryt toiseen palveluun) jopa 3,2 miljoonaa euroa.

Stadionin rakentaminen voi alkaa aikaisintaan syksyllä 2020 ja se olisi valmis keväällä 2022.

Kuopion Palloseuran perjantaina järjestämässä infotilaisuudessa oli paikalla myös useita kaupunginvaltuutettuja.