Orpo ja Rinne kieltäisivät hakaristilipun heiluttamisen kadulla, Halla-aho ei usko, että väkivallan symbolien kieltämisellä saavutetaan mitään

Hakaristilipun heiluttaminen ei ole Suomessa rikos, kuten esimerkiksi Ruotsissa ja Saksassa.

hakaristi
Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä.
Poliisi pysäytti uusnatsien Kohti vapautta! -marssin Hakaniemessä Helsingissä itsenäisyyspäivänä.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo haluaa kieltää natsien hakaristiliput Suomessa. Orpo kommentoi asiaa perjantaina kokoomuksen puoluehallituksen kokouksessa.

– En todellakaan halua nähdä hakaristilippua liehumassa Helsingin katukuvassa. Minusta sen voisi kieltää. Arvomaailma, jota se edustaa ei kuulu Suomeen. Meillä ihmiset ovat samanarvoisia. Totta kai hallituksen pitää nyt arvioida tilanne, Orpo sanoi.

Orpon mukaan mukaan ei pidä provosoitua silloin, kun provosoidaan, mutta jollain kohtaa tulee myös raja vastaan siinä, mitä suomalainen yhteiskunta voi sietää.

Poliisi poisti itsenäisyyspäiväna hakaristiliput Pohjoismaisen vastarintaliikkeen mielenosoituksessa Helsingissä. Lippujen heiluttajia odottaa todennäköisesti syyte kiihottamisesta kansanryhmiä vastaan.

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on myös valmis kieltämään hakaristilippujen julkisen heiluttamisen.

- Joka vähänkin tuntee historiaa, tietää, mitä kauheuksia hakaristi symboloi. Minusta on täysin perustelua kieltää natsien hakaristilipun julkinen käyttö. Se on sellainen osa historiaa, jota ei voi unohtaa, mutta ei sitä tarvitse tuoda takaisinkaan, Rinne sanoo.

Halla-aho: Pitäisikö kieltää myös hindujen ornamentit?

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho pitää itsenäisyyspäivän tapahtumia huolestuttavina. Hän ei kuitenkaan lähtisi kieltämään hakaristilippua.

– En usko, että symbolien ja sanojen kieltämisellä saavutetaan yhtään mitään. Symbolit edustavat erilaisia väkivaltaisia ideologioita, mutta jos yksi symboli poistetaan, sen tilalle keksitään uusia, Halla-aho sanoo.

Halla-ahon on vaikea nähdä, että hakaristilipun heiluttaminen olisi täyttänyt kriteerit kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Se on rikos, jonka nostamista poliisi nyt harkitsee.

– Nämä symbolit edustavat erilaisia väkivaltaisia ideologioita, mutta eihän ongelma ole symboli vaan se asia. Kielletäänkö sitten Suomen ilmavoimien käyttämä hakaristi ja hindulaisten ornamenttina käyttämä hakaristi? Halla-aho kysyy.

Lue lisää:

Analyysi: Hakaristiliput järkyttivät itsenäisyyspäivänä – nytkö vasta Suomi havahtui siihen, että kaduilla marssii uusnatseja?