Paljon muutakin kuin Merkel 2.0 – CDU saa Annegret Kramp-Karrenbauerista Merkeliä vanhoillisemman johtajan

Kristillisdemokraattisen CDU:n johtoon valittu Annegret Kramp-Karrenbauer edustaa jatkuvuutta, mutta hän ei ole silti mikään Merkel-kopio.

Saksan kristillisdemokraattinen unioni (CDU)
Annegret Kramp-Karrenbauer
Annegret Kramp-KarrenbauerHayoung Jeon / EPA

HampuriSaksan kristillisdemokraattisen unionin eli CDU:n uudeksi puheenjohtajaksi valittu 56-vuotias Annegret Kramp-Karrenbauer on hyvin kokenut poliitikko.

Hän on ollut Saarlandin osavaltion hallituksessa 18 vuotta, joista kuusi vuotta osavaltion pääministerinä. Tämän vuoden helmikuusta lähtien hän on toiminut CDU:n puoluesihteerinä. Siinä tehtävässä hän on rakentanut entistä vahvempia verkostoja Saksan joka kolkkaan.

Hän on tunnettu taidostaan kuunnella ihmisiä, kyvystään neuvotella ja toteuttaa päätöksiä.

Annegret Kramp-Karrenbauerille tuli yllätyksenä, että Angela Merkel luopuu CDU:n puheenjohtajuudesta.

Sunnuntaina 28. lokakuuta CDU-puolue koki rökäletappion Hessenin osavaltiovaaleissa. Puoluesihteeri Kramp-Karrenbauer joutui selittelemään, mutta vakuutti Merkelin jatkavan puoluejohtajana.

Maanantaiaamuna Merkel tuli Kramp-Karrenbauerin työhuoneeseen kertomaan, että hän luopuu puheenjohtajuudesta.

Kramp-Karrenbauer, tai lyhyesti sanottuna AKK, ehti kirjoittaa miehelleen tekstiviestin, jossa hän kertoi pyrkivänsä puheenjohtajaksi. Muutama tunti myöhemmin hän ilmoitti julkisesti pyrkivänsä huipulle.

Haukuttu mini-Merkeliksi tai Merkel 2.0:ksi

Kramp-Karrenbaueria on kutsuttu niin Merkelin kopioksi kuin mini-Merkeliksikin.

– Tämä on syrjintää, näin ei sanottaisi miehestä. Kramp-Karrenbauer on Merkeliä huomattavasti konservatiivisempi ja tiukempi sisäpoliittisissa kysymyksissä, Kristina Dunz sanoo.

Dunz on Rheinische Post-lehden politiikan toimittaja ja hän on kirjoittanut kirjan Kramp-Karrenbauerista.

Kramp-Karrenbauer vastustaa Saksan tiukan aborttilainsäädännön höllentämistä. Kramp-Karrenbauer vastustaa myös homoavioliittoja ja hän on kysynyt poleemisesti, josko moniavioisuus on seuraava askel.

Saarlandissa AKK pakotti nuoria turvapaikanhakijoita iänmäärittämistesteihin, jotta varmasti tiedetään, ovatko he alaikäisiä vai eivät. Näin ei tehty muissa osavaltioissa. Tiukka linja ulottui muuallekin: Jos muslimimies ei suostu ottamaan ruokaa naisen kädestä, mies saa jäädä ilman ruokaa, AKK määritteli.

Kramp-Karrenbauerin päävastustaja Friedrich Merz sanoi haluavansa puolittaa oikeistopopulistisen AfD-puolueen kannatuksen. AKK:n mielestä tämä on itsestäänselvyys. Kysymys kuuluu lähinnä, miten se tehdään.

– Populistit vain odottavat, että me ryhdymme kilpailemaan heidän kanssa kovemmista lausunnoista. Kaikki esimerkit Euroopasta ja viimeisimmät vaalitulokset osoittavat, ettemme voi voittaa tätä kilpailua, Kramp-Karrenbauer sanoi Welt-lehden haastattelussa.

Angela Merkel on toivonut saavansa jatkaa Saksan liittokanslerina tämän vaalikauden loppuun, eli vuoteen 2021. Koska Kramp-Karrenbauer valittiin puheenjohtajaksi, tämä on varmasti mahdollista.

On kuitenkin odotettavissa, että vuosi ennen vaaleja Kramp-Karrenbauer seuraa Merkeliä myös liittokanslerina, pystyäkseen profiloitumaan paremmin.

Lue myös:

Saksan valtapuolue CDU:n uusi puheenjohtaja on Annegret Kramp-Karrenbauer

Analyysi: Merkelin jälkeinen aika on myös EU:lle hyppy tuntemattomaan