1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. virtuaalitodellisuus

Virtuaalielämys Sibelius 360 vie katsojan keskelle sinfoniaorkesteria: "Voi kokea olevansa itsekin bändissä mukana"

Virtuaalitekniikan avulla kokemus on mukaansatempaava: on kuin istuisi käsivarren mitan päässä orkesteria johtavasta Esa-Pekka Salosesta.

virtuaalitodellisuus
Janne Nieminen virtuaalilasit ja kuulokkeet päässään
Kulttuuripäällikkö Janne Nieminen istahti malliksi virtuaalilasit ja kuulokkeet päässään.Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinnassa voi lähipäivinä kokea Sibeliuksen viidennen sinfonian virtuaalielämyksenä, kuin istuisi sinfoniaorkesterissa. Virtuaalilasien ja kuulokkeiden avulla pääsee konserttilavalle, Lontoon filharmonisen orkesterin keskelle, 360 astetta kattavan tekniikan ansiosta.

Virtuaalikokemus on ollut Suomessa tarjolla kerran aiemmin, Helsingin taidemuseossa elokuussa. Virtuaalivierailun hinta Hämeenlinnan kaupungille on 15 000 euroa, yleisölle esitys on maksuton. Hämeenlinnan kulttuuripäällikkö Janne Nieminen kertoo, että kokemus on hieno.

– Jos nyt jossain tämä pitää olla esillä, niin nimenomaan Sibeliuksen syntymäkaupungissa, ja syntymäpäivän juhlinnan osana.

Jopa nuottien kääntämisestä lähtevän äänen voi kuulla. Katsoja pääsee myös kurkistamaan Royal Festival Hallin kulissien taakse, kuinka orkesteri ja kapellimestari saapuvat konserttisaliin.

– Ikinä ei pääse tuollaiseen positioon seuraamaan konserttia. Yleensä aina kokee asiat yleisönä, sekä tallenteelta että konserttitilanteessa. Tuossa pääsee orientoitumaan siihen, millaista on soittaa orkesterissa. Siinä ykkösviulistin vieressä voi kokea olevansa itsekin bändissä mukana, kuvailee Nieminen.

Tavoitellaan uusia yleisöjä

Lontoon filharmonisen orkesterin innovaatioiden ja kumppanuuksien johtaja Luke Ritchie kertoo puhelimessa, että virtuaalielämys on orkesterin ensimmäinen kokeilu tähän tekniikkaan.

– Tavoitteena oli muuttaa yleisön ennakkokäsityksiä siitä, mitä klassisen musiikin konsertit ovat. Moni ehkä ajattelee, että ne ovat tylsiä, on frakkia ja iltapukua. Tämä vie aivan orkesterin keskelle, näkemään sen työn, kommunikaation ja ilmaisun, mitä soittamiseen liittyy.

Orkesteri haluaa tavoittaa uusia yleisöjä ja esitystä on viety muun muassa vankiloihin.

– Toisaalta myös klassisen musiikin fanit ovat olleet kokemastaan todella tunteellisia, vastaanotto on ollut hyvä. 360-tekniikan tuleminen vastaa mielestäni sitä murrosta, joka tapahtui elokuvien yleistyessä 1920-luvulla, Ritchie sanoo.

Lukiolaiset oppaina

Projektissa on mukana myös Sibeliuksen oman vanhan lukion eli Hämeenlinnan lyseon lukion Luovan yrittäjyyden opiskelijoita, jotka osallistuvat asiakkaiden opastamiseen laitteiden käytössä.

– Virtuaalitodellisuus on tulossa eri osa-alueille, esimerkiksi oppimisen välineenä. Siinä mielessä tämä on valaiseva ja hyvä mahdollisuus tulla katsomaan, mitä nykytekniikka mahdollistaa, kertoo kulttuuripäällikkö Janne Nieminen.

The Virtual Orchestra: Sibelius 360 on osa Sibeliuksen syntymäpäivän ohjelmaa Hämeenlinnassa. Virtuaalielämys on koettavissa Verkatehtaan aulassa lauantaista keskiviikkoon (siirryt toiseen palveluun) (Hämeenlinnan kaupunki).

Esityksen kesto on neljä minuuttia ja sen voi kokea kuusi henkilöä kerrallaan. Hiljaisempina aikoina voi katsoa myös pidemmän 15-minuuttisen version. Esityksen suositusikäraja on seitsemän vuotta.

Lue seuraavaksi