1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Donald Trump

Analyysi: Fox News on korkeakoulu Trumpin hallintoon

Oikeusministerin ja YK-suurlähettilään nimitykset kertovat kaapelikanavan ja presidentin poikkeuksellisen läheisestä suhteesta, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mika Hentunen.

Parhaaseen katseluaikaan Fox News -kanavalla kritisoidaan harvoin presidentti Trumpia. Kuva: AOP

WASHINGTON William Barr ja Heather Nauert olivat odotettuja valintoja presidentti Donald Trumpilta. Uusi oikeusministeri on arvostellut julkisesti Robert Muellerin ryhmän Venäjä-tutkintaa poliittissävytteiseksi. Hänet tunnetaan siirtolais- ja aborttilainsäädännön kriitikkona.

Uudella YK-suurlähettiläs Nauertilla on vähemmän ammatillisia meriittejä kuin jo George H.W. Bushin hallinnossa oikeusministerinä työskennelleellä Barrilla. Trumpin silmissä hän saattaa kuitenkin olla jopa sopivampi tehtäväänsä. Nauert on entinen Fox News -kanavan ankkuri, jolla on plakkarissa runsaasti ruutuaikaa Trumpin suosikkikanavalla.

Barr on ollut Fox Newsilla vain studiovieraana ja haastateltavana, mutta hänenkin valintaansa pohjustettiin kanavalla määrätietoisesti. Media Matters for America -kritiikkisivuston mukaan (siirryt toiseen palveluun) Barrin edeltäjän Jeff Sessionsin lähdöstä puhuttiin jo vuosi sitten Fox Newsin juontajan vierailulla Valkoisessa talossa.

Uutismedia on polarisoitunut Yhdysvalloissa jo parikymmentä vuotta, mutta Trumpin kaudella kehitys on saanut aiempaa räikeämpiä piirteitä. Fox Newsin tähtijuontaja Sean Hannity ylitti viimeisenkin journalistisen rajan kongressivaalien alla Missourissa: Vaalikaranteeneista piittaamaton Hannity nousi kampanjatilaisuudessa samalle lavalle Trumpin kanssa.

Samaan aikaan presidentti suhtautuu vihamielisesti häntä kärkkäästi arvosteleviin maansa tiedotusvälineisiin. Varsinkin New York Times ja kaapelikanava CNN ovat säännöllisesti Trumpin hampaissa niin julkisissa tilaisuuksissa kuin tviiteissä.

CNN:n toimittaja Jim Acosta menetti akkreditointinsa Valkoiseen taloon ajauduttuaan tiedotustilaisuudessa sanasotaan Trumpin kanssa. Hän sai pressikorttinsa takaisin, kun CNN nosti kanteen, ja Trumpin hallinto luovutti pitkän oikeustaistelun välttääkseen.

Fox Newsin vitsaillaan olevan jopa edellytys työpaikalle Trumpin hallinnossa. Valkoisen talon viestintäjohtaja ja strategisen viestinnän johtaja työskentelivät siellä aikaisemmin. Useat Trumpin neuvonantajista ja ministereistä ovat olleet Foxin kommentaattoreina.

Kaikki kanavalla ei ole Trump-myönteistä, mikä lienee suunnitelmallista. Uutisankkuri Shepard Smith on kritisoinut presidentin politiikkaa. Suosikkijuontaja Tucker Carlson kohahdutti sveitsiläisen Die Weltwochen haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) arvioillaan Trumpista. Carlsonin mielestä presidentti ei ole tehtäviensä tasalla.

Fox Newsilla näkee korkeatasoisia, tasapainoisia reportaaseja uutistapahtumista Yhdysvalloista ja maailmalta. Juontajat saattavat grillata Trumpin hallinnon ministereitä ja virkamiehiä. Parhaaseen katseluaikaan soraääniä Trumpista kuulee kuitenkin vain harvoin.

Lue lisää:

Trump esittää uutta oikeusministeriä ja YK:n suurlähettilästä