Herätys: Tarkista koneesta oman kuntasi rokotekattavuus, kuusi tallautui kuoliaaksi italialaisessa yökerhossa, viikonloppu on lauha ja sateinen

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Lasta rokotetaan neuvolassa.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Onko sinun kotikunnassasi rokotekattavuus alle suositusten? Tarkista koneesta, kuinka hyvin kuntasi on rokottautunut tautia vastaan

Rokotekattavuuden pitäisi THL:n mukaan olla 95 prosenttia, jotta tuhkarokko varmasti pysyisi poissa. Joissain kunnissa osuus on jopa alle 90 prosenttia. Tavoiteltuun osuuteen ei päästä edes isoissa kaupungeissa kuten Helsingissä, Tampereella tai Oulussa.

Kymmenkunta totaalikieltäytyjää selvinnyt ilman tuomiota helmikuun jälkeen – Helsingin hovioikeuden ratkaisu johti oikeudelliseen "oravanpyörään"

Helsingin hovioikeuden helmikuussa tekemä kiistelty päätös on johtanut siihen, ettei käräjäoikeudessa enää tuomita niin kutsuttuja totaalikieltäytyjiä vankeuteen. Tilannetta muuttava lainsäädäntö on tällä hetkellä eduskunnan käsittelyssä.

Merivoimien sotilas vannoo sotilasvalan Upinniemessä.
Johanna Vuonokari / Lehtikuva

Italialaisessa yökerhossa paniikki – ainakin kuusi kuoli ja yli sata loukkaantui

Ainakin kuusi ihmistä on kuollut ja yli sata on saanut vammoja Italiassa Anconan lähellä Corinaldossa sijaitsevassa yökerhossa viime yönä syntyneen paniikin jäljiltä. Paniikki alkoi, kun iltaa viettäneiden joukkoon levisi pistävää hajua. Viranomaisten mukaan haju saattaa olla peräisin kaasusumuttimesta.

Italian pelastuslaitoksen välittämä kuva onnettomuuspaikalta Corinaldosta.
Italian pelastuslaitoksen välittämä kuva onnettomuuspaikalta Corinaldosta.Italian pelastuslaitos

Ranskassa hallituksen taipuminen ei hillinnyt mielenosoituksia - Miksi näin?

Ranskan hallitus yritti tiistaina liennyttää keltaliivien mielenosoituksia perumalla vihaa aiheuttaneen polttoaineveron noston. Taipuminen ei kuitenkaan ole tyynnyttänyt mielenosoituksia, tänään lauantaina odotetaan levottomuuksia etenkin Pariisiin. Muun muassa isot tavaratalot, oopperat, museot ja keskustan liikkeet pysyvät väkivaltaisuuksien varalta suljettuna. Ranskan toimittajamme Annastiina Heikkilä listasi kuusi syytä sille, miksi mielenosoitukset jatkuvat jo neljättä viikkoa.

Mielenosoittajia Pariisissa 1. joulukuuta.
Mielenosoittajia Pariisissa 1. joulukuuta.Abdulmonam Eassa / AFP

Tulossa lauha, sateinen ja tuulinen viikonloppu

Sateita tulee tänään lauantaina lounaasta. Suurin osa tulee lumena, mutta paikoin myös jäätävät sateet ovat mahdollisia. Lämpötila on etelä- ja länsirannikolla hieman nollan yläpuolella, mutta Lapissa hätyytellään päivälläkin noin 20 asteen pakkaslukemia, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen.

Lauantain sääkartta.
Yle

Lue lisää säästä täältä.