Kiina lähetti mönkijän kohti Kuuta – tavoitteena maailman ensimmäinen laskeutuminen "pimeälle puolelle"

Laskeutujan pitäisi olla perillä uudenvuoden tienoilla.

avaruusluotaimet
Avaruusmessujen näyttelystä kuumönkijöitä.
Joulukuussa Kiina lähetti Kuuhun Chang'e-4 -avaruusluotaimen, joka vei ensimmäisenä maailmassa kuumönkijän sille puolelle Kuuta, joka ei näy Maasta. Kiina esitteli luotaimen ja mönkijän malleja Zhuhain avaruusmessuilla marraskuussa 2018.Aleksandar Plavevski / EPA

Kiina laukaisi avaruuteen aikaisin lauantaiaamuna Chang'e-4 -luotaimen, jonka on määrä viedä maailman ensimmäisenä mönkijä Kuun kaukaisemmalle puolelle.

Chang'e-4 on nimetty kiinalaisen mytologian Kuun jumalattaren mukaan. Alus laukaistiin avaruuteen kantoraketilla Xichangista Sichuanin maakunnasta, kertoo Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua.

Aluksen on määrä laskeutua Kuuhun uudenvuoden aikoihin. Perillä mönkijän on tarkoitus tehdä tieteellisiä kokeita ja tutkia aluetta.

Kuun kaukaisempi puoli on huomattavasti karumpi ja vuoristoisempi kuin aina Maahan näkyvä puoli, jossa on useita tasaisia laskeutumiseen sopivia alueita.

Kiinan valtion median mukaan Chang'e-4:n määrä laskeutua Kuun etelänavan seudulle. Jos mönkijä pääsee ehjänä perille, niin Kiinasta tulee ensimmäinen maa, joka pääsee tutkimaan Kuun "pimeää puolta" lähietäisyydeltä. Aiemmin aluetta on kuvattu vain avaruudesta käsin.

Yksi tehtävän suurista haasteista on yhteydenpito robottilaskeutujaan, koska Maasta ei saada suoria signaaleja Kuun kaukaisemmalle puolelle.

Ongelman ratkaisemiseksi Kiina lähetti toukokuussa Kuun kiertoradalle satelliitin, joka voi välittää käskyjä ja dataa Maan ja laskeutujan välillä.

Kiina käyttää suuria summia sotilasjohtoiseen avaruusohjelmaansa. Maa haluaisi rakentaa miehitetyn avaruusaseman vuoteen 2022 mennessä ja myöhemmin lähettää ihmisiä Kuuhun.

Kiinan edellinen ja samalla ensimmäinen kuumönkijä Yutu laskeutui taivaankappaleelle vuonna 2013.

Lähteet: AFP, AP