Huawein talousjohtajaa uhkaa Yhdysvalloissa jopa 30 vuoden vankeustuomio

Kanadan hallituksen lakimiehen mukaan Huawein talousjohtaja kiersi Iranin talouspakotteita Huawein tytäryhtiön Skycomin avulla vuosina 2009-2014.

Huawei
Meng Wanzhou
Meng WanzhouDruzhinin Alexei / AOP

Kanadassa pidätettyä kiinalaisyhtiö Huawein talousjohtajaa uhkaa Yhdysvalloissa jopa 30 vuoden vankeustuomio.

Meng Wanzhou, joka on Huawein perustajan tytär, pidätettiin Yhdysvaltain pyynnöstä Kanadassa viime viikon lauantaina. Hän oli perjantaina oikeudessa Vancouverissa.

Huawein epäillään rikkoneen Yhdysvaltojen talouspakotteita Irania vastaan. Mengiä syytetään salaliitosta lukuisten rahoituslaitosten huijaamiseksi.

Kanadan hallituksen lakimiehen mukaan Meng kiersi Iranin talouspakotteita Huawein tytäryhtiön Skycomin avulla vuosina 2009-2014. Lakimiehen mukaan Meng oli harhaanjohtanut useita yhdysvaltalaispankkiireita ilmoittamalla heille henkilökohtaisesti, ettei Huawein ja SkyComin välillä ollut minkäänlaista suoraa yhteyttä. Todellisuudessa kyse on yhdestä ja samasta yhtiöstä, totesi lakimies, joka vaati, ettei Mengiä päästetä vapaaksi takuita vastaan.

Oikeusistunnon on määrä jatkua maanantaina.

Yhdysvallat on pyytänyt, että Kanada luovuttaa Mengin Yhdysvaltoihin. Kiina puolestaan on vaatinut Mengin vapauttamista.

– Kanada ja Yhdysvallat eivät ole antaneet mitään todisteita siitä, että kummankaan maan lakia olisi rikottu, Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Geng Shuang sanoi.

Mengin pidättäminen osuu samaan ajankohtaan, kun Kiina ja Yhdysvallat ovat ilmoittaneet välirauhasta kauppasodassaan. Mengin pidätyksestä huolimatta sekä Kiina että Yhdysvallat ovat ilmoittaneet, että osapuolten väliset kauppaneuvottelut jatkuvat yhä.

Aiheesta lisää:

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan pelätään yltyvän kiinalaisen teknologiajätin Huawein johtajan pidätyksen vuoksi –yhdysvaltalaisyhtiöt pelkäävät kostotoimia

Kiinalaisen teknologiayhtiön Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin Yhdysvaltojen pyynnöstä Vancouverissa – Yhdysvallat pitää kiinalaisen Huawein laitteita turvallisuusuhkana

Aiheesta muualla:

Huawei executive faces fraud charges over Iran, court hears (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: AFP, Reuters