Erikoissyyttäjä Mueller: Venäjä haki "synergiaa" Trumpin kampanjan kanssa jo vuonna 2015

Presidentti Donald Trumpin entiselle henkilökohtaiselle lakimiehelle Michael Cohenille vaaditaan tuntuvaa rangaistusta.

Michael D. Cohen
Michael Cohen
Michael Cohen poistumassa oikeudesta New Yorkissa 29. marraskuuta.Justin Lane / EPA

Korkeassa asemassa oleva venäläinen tarjosi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin vaalikampanjalle "synergiaa hallitustasolla" 2015, erikoissyyttäjä Robert Mueller sanoi perjantaina oikeudelle annetussa asiakirjassa.

Tämä tapahtui hänen mukaansa kauan ennen aikaisemmin kerrottuja yhteyksiä osapuolten välillä.

Tuntematon venäläinen teki ehdotuksensa Trumpin henkilökohtaiselle lakimiehelle Michael Cohenille ja ehdotti tapaamista republikaanien silloisen presidenttiehdokkaan Trumpin ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin välillä, dokumentissa todetaan.

Dokumentin mukaan venäläinen sanoi Cohenille, että sellaisella tapaamisella voisi olla 'ilmiömäinen' vaikutus, ei vain poliittisella tasolla, vaan myös liiketoiminnan kannalta.

Cohen ei tarttunut tarjoukseen, osittain koska hän jo työskenteli toisen henkilön kanssa edistääkseen "Moskova-projektia", yritystä rakentaa jopa 100-kerroksinen Trump-torni ensiluokkaisella sijainnilla Venäjän pääkaupungissa, dokumentissa sanotaan.

Cohenille vaaditaan tuntuvaa rangaistusta

Liittovaltion syyttäjät suosittelivat perjantaina Cohenille ”tuntuvaa” vankeusrangaistusta. Cohen tuomittiin tämän maksettua aikuisviihdetähdelle vaitiolorahaa Trumpin puolesta. Lisäksi Cohen tuomittiin verojen kiertämisestä.

Cohen myönsi syyllisyytensä rikoksiin elokuussa.

Syyttäjien mukaan Cohenia motivoi henkilökohtainen ahneus, ja hän käytti toistuvasti valtaansa ja vaikutusvaltaansa petollisiin tarkoituksiin. Hänelle vaaditaan 51-63 kuukauden vankeusrangaistusta.

Cohen myönsi viime viikolla, että hän oli valehdellut kongressille Trumpin aikeista rakentaa Trump Tower Moskovaan. Cohen kertoi vuoden 2017 kirjallisessa lausunnossaan kongressille, että Trumpin Moskovan-projekti raukesi jo vuoden 2016 tammikuussa. Viime viikolla hän myönsi, että Trumpin liiketoiminta Moskovassa jatkui aina kesäkuuhun 2016.

Cohen on tehnyt kesästä lähtien yhteistyötä erikoissyyttäjä Muellerin kanssa, joka selvittää Venäjän ja Trumpin presidentinvaalikampanjan yhteyksiä.

Mueller: Näistä asioista Trumpin entinen kampanjapäällikkö Manafort valehteli

Trumpin entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort valehteli lukuisista asioista Venäjä-tutkintaan liittyvien kuulustelujen aikana, käy niin ikään ilmi Muellerin oikeudelle luovuttamista asiakirjoista.

Erikoisyyttäjän mukaan Manafort valehteli viidestä keskeisestä asiasta, mukaan lukien yhteyksistään Trumpin hallinnon viranomaisiin. Manafort sortui valehteluun sen jälkeen, kun hän oli tehnyt yhteistyösopimuksen syyskuussa Muellerin toimiston kanssa. Tuolloin hän oli sitoutunut avustamaan tutkintaa Trumpin vaalikampanjan Venäjä-kytköksistä.

Manafortin syytetään valehdelleen muun muassa yhteyksistään venäläiseen Konstantin Kilimnikiin, joka oli Manafortin tärkeä avustaja Ukrainassa. Muellerin mukaan Kilimnikillä oli yhteyksiä Venäjän armeijan tiedusteluyksikköön, jota syytetään muun muassa Yhdysvaltain demokraattipuolueen hakkeroinnista.

Lisäksi Manafortin tekstiviesteistä on käynyt ilmi, että hän oli yhteyksissä Trumpin hallinnon viranomaisiin vielä tämän vuoden alussa eli sen jälkeen, kun hänet oli asetettu syytteeseen lukuisista rikoksista. Manafort on ollut vankeudessa kesäkuusta lähtien.

Valkoinen talo kommentoi Venäjä-tutkinnan tuoreimpia tietoja toteamalla, ettei Manafortin tapaus liity millään tavalla presidentti Trumpiin.

Aiheesta lisää:

Toimittajalta: Trumpin entisen asianajajan tunnustus teki presidentin tilanteesta tukalan

Trumpin entinen asianajaja Michael Cohen myönsi valehdelleensa kongressille –Trump: Cohen valehtelee valehtelustaan

Aiheesta muualla:

Mueller: Paul Manafort lied about contacts with Trump administration this year (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: STT, Reuters, AFP