Uusia protesteja luvassa Ranskassa – suurlähetystöt varoittaneet kansalaisiaan

Suomen Pariisin-lähetystö kehottaa välttämään väkijoukkoja ja mielenosoituksia.

mielenosoitukset
Yellow Vest protestors clash with French riot police and security forces on the Champs Elysees in Paris.
AOP

Ranskassa ja varsinkin pääkaupunki Pariisissa on varauduttu "keltaliivien" mahdollisiin uusiin protesteihin. Pariisissa koettiin viime viikonloppuna pahimmat mellakat vuosikymmeniin.

Pariisissa monet liikkeet ovat suojanneet ikkunansa luukuilla, ja kaduilta on siivottu pois tarvikkeita, joita voisi käyttää kättä pidempänä mahdollisten väkivaltaisuuksien aikana.

Jo aiemmin useat Pariisin museot ovat ilmoittaneet pitävänsä ovensa kiinni viikonloppuna vandalismin pelossa. Kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin kuuluva Eiffelin torni pysyy turvallisuussyistä suljettuna lauantaina.

Ranska on perunut kaikki polttoaineiden verojen korotukset ensi vuodelta, kertoi ympäristöministeri Francois de Rugy keskiviikkona. Hänen mukaansa hallitus halusi varmistaa, ettei kukaan luulisi korotuksista ilmoitettavan uudestaan heti, kun mielenosoitukset lakkaavat.

Korotusten oli tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa. Ne olivat alkusysäys viime viikkojen keltaliivimielenosoituksille, jotka ovat toistuneet jo useana viikonloppuna.

Futisotteluja peruttu, suuret tavaratalot kiinni

Monien maiden suurlähetystöt ovat varoitelleet kansalaisiaan mahdollisista mellakoista Pariisissa. Myös Suomen Pariisin-lähetystö kehottaa nettisivullaan (siirryt toiseen palveluun) levottomuuksien vuoksi välttämään väkijoukkoja ja mielenosoituksia sekä noudattamaan yleistä varovaisuutta.

Suomen suurlähetystö neuvoo myös huomioimaan, että jalkapallo-otteluja on peruttu ja lisäksi suuret tavaratalot ovat kiinni koko lauantain.

Varotoimena metroasemia voidaan sulkea ja liikenteessä on odotettavissa ruuhkia, nettisivulla kerrottiin.

Suurlähetystö sanoo seuraavansa tilannetta ja viestivänsä tarvittaessa tarkemmin.

Lähteet: AFP