Hyppää sisältöön

Yle seuraa: Ranskan sisäministerin mukaan "keltaliivien" mielenosoitukset hallinnassa, yli 1 300 pidätetty

Pidätettyjen mielenosoittajien hallusta on löydetty vasaroita, ritsoja ja kiviä.

Yli 1700 pidätettiin keltaliivien mielenosoituksessa lauantaina. Kuva: Lucas Barioulet / AFP

Ranskan sisäministerin Christophe Castanerin mukaan viranomaiset ovat saaneet "keltaliivien" mielenosoitukset hallintaansa. Ministerin mukaan vahva poliisimiehitys jatkuu tarvittaessa sunnuntainakin.

Pääministeri Édouard Philippe kutsui keltaliivien edustajia vuoropuheluun hallituksen kanssa. Hän lupasi, että hallitus ottaa käsittelyynsä protestoijia huolestuttavan elinkustannusten nousun.

– Dialogi on alkanut ja sen pitää jatkua. Presidentti aikoo puhua ja ehdottaa toimenpiteitä, jotka tukevat tätä dialogia, Philippe sanoi televisiossa.

Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja vesitykkejä "keltaliivien" mielenosoituksessa. Mielenosoittajat ovat heitelleet käsisoihtuja ja sytytelleet tulipaloja yhdellä Pariisin pääostosalueista.

Kymmenet mellakkapoliisit puskivat panssaroidun ajoneuvon tukemana kohti mielenosoittajia Champs-Elysées-kadulla Pariisissa.

Protestoijat ja mellakkapoliisi ovat ottaneet yhteen myös lähellä Palais Garnierin oopperataloa. Mielenosoittajat muun muassa kaatoivat puita ja sytyttivät ne tuleen.

Poliisi käytti kyynelkaasua, kun protestoijat olivat matkalla kohti presidentin palatsia. Mielenosoittajat vaativat presidentti Emmanuel Macronia eroamaan tehtävästään.

Pariisissa ainakin 71 ihmistä on loukkaantunut. Heistä seitsemän on poliiseja. Koko maassa loukkaantuneiden määrä on 135.

Mielenosoittajat ja poliisi ovat ottaneet yhteen myös Ranskan eteläosassa sijaitsevassa Marseillen kaupungissa.

Keltaliivit ovat tukkineet Italian ja Ranskan välisen rajanylityspaikan lähellä Italialle kuuluvaa Ventimiglian kaupunkia.

Alueen poliisipäällikkö Cesare Capocasa kertoi italialaiselle uutistoimisto Ansalle, että mielenosoitus on aiheuttanut kuuden kilometrin liikenneruuhkan molempiin suuntiin.

Yli 700 ihmistä pidätetty

Sisäministeri Christophe Castanerin mukaan lauantain protesteihin on osallistunut arviolta 125 000 henkilöä eri puolilla Ranskaa.

Ministeri kertoo, että poliisi on tähän mennessä pidättänyt eri paikkakunnilla yhteensä yli 1 300 ihmistä. Uutislähteiden mukaan pidätettyjen mielenosoittajien hallusta on löydetty muun muassa vasaroita, ritsoja ja kiviä.

Pariisissa järjestystä valvoo 8 000 poliisia ja kymmenkunta panssariautoa. Koko maassa järjestystä valvoo 89 000 poliisia.

Kauppoja, museoita ja useita metroasemia on suljettu levottomuuksien vuoksi. Esimerkiksi Pariisin tunnetuimmat matkailukohteet, Eiffelin torni ja Louvren taidemuseo, ovat tänään kiinni. Myös jalkapallo-otteluita ja konsertteja on peruttu.

Pariisissa asuva Ylen toimittaja Annastiina Heikkilä kertoi iltapäivällä, että hän ei muista nähneensä Pariisin keskustaa näin suljettuna varsinkaan joulukuisena lauantaina.

– Ammattimellakoitsijat pyrkivät poliisin kanssa yhteenottoihin. Mutta toistaiseksi se ei ole eskaloitunut läheskään sellaisiksi väkivaltaisuuksiksi kuin mitä viime lauantaina nähtiin, Heikkilä sanoo.

Hän arvioi, että viranomaisten tekemät ennakkovarotoimet ovat tuottaneet tulosta. Esimerkiksi tarkistamattomia autoja ja henkilöitä ei ole päästetty Pariisin keskustan alueelle.

Hallituksen tekemät myönnytykset eivät riitä keltaliiveille

Ranskalaiset ”keltaliivit” osoittavat mieltään jo neljättä viikkoa. Polttoaineen hinta on ollut yksi merkittävä syy protesteihin, ja mielenosoittajat ovat vaatineet veronkorotusten perumista. Korotusten oli määrä tulla voimaan tammikuussa.

Hallitus ilmoitti jäädyttävänsä polttoaineverojen korotukset, mutta se ei ole tyrehdyttänyt protesteja.

Heikkilä kertoo, että hänen jututtamansa mielenosoittajat vaativat suurempaa progressiota verotukseen sekä enemmän vaikutusmahdollisuuksia.

– He sanoivat, että hallituksen kuluneella viikolla tekemät myönnytykset, eli polttoaineen hinnan korotusten lykkääminen, ei riitä yhtään mihinkään. Kaikki aikovat jatkaa protestejaan. He vaativat Macronilta näkyvää ulostuloa.

Suomen Pariisin suurlähetystö (siirryt toiseen palveluun) kehottaa välttämään väkijoukkoja ja mielenosoituksia sekä noudattamaan yleistä varovaisuutta.

Protestit levisivät Belgiaan

Myös Belgian pääkaupungissa Brysselissä on otettu kiinni noin 400 ihmistä, jotka ovat osoittaneet mieltään "keltaliivien" hengessä. He vaativat Belgian pääministerin Charles Michelin ja Ranskan Macronin eroa.

Belgian poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja vesitykkejä kiviä heittelevien mielenosoittajien taltuttamiseksi lähellä maan parlamenttirakennusta.

Brysselin poliisi sai rauhoitettua tilanteen noin viidessä tunnissa. Poliisin mukaan protestiin osallistui noin tuhat ihmistä.

Lue myös: