Rokotusrekisterin mukaan alhaisia rokotekattavuuksia löytyy useista pohjalaiskunnista – THL myöntää, että tiedot eivät välttämättä ole ajan tasalla

Koko maan alhaisimmat rokotekattavuudet ovat THL:n keräämien tietojen mukaan Luodossa ja Kristiinankaupungissa.

rokotteet
Sairaanhoitaja antaa MPR-rokotuksen reiteen vuoden ikäiselle vauvalle.
David Gee / AOP

Pohjanmaan rannikon alhaista rokotekattavuutta laskee Luodon lisäksi moni muukin kunta. Luodon rokotekattavuus on 75,5 prosenttia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tietojen mukaan maan toiseksi heikoin rokotekattavuus 80,5 prosenttia on Kristiinankaupungissa.

Alle 90 prosentin jää moni rannikon ruotsinkielinen pohjalaiskunta: Maalahti (83,6), Närpiö (88,5), Pedersören kunta (89,9), Uusikaarlepyy (89,0) ja Vöyri (84,8).

Yle julkaisi viikonloppuna THL:n tietoihin pohjautuvan koneen, josta löytää oman kunnan rokotekattavuuden. THL:n tiedot koskevat vuonna 2015 syntyneiden lasten MPR-rokotusten ensimmäisen annoksen kattavuutta kunnittain. Tietosuojasyistä mukana ei ole rokotuskattavuustietoja niistä kunnista, joissa syntyneiden lasten määrä jää alle viidentoista.

THL:n mukaan kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien ongelmien vuoksi todelliset rokotuskattavuusluvut voivat olla rokotusrekisterin lukuja korkeampia.

Esimerkiksi eteläpohjalaiskunnissa Teuvalla ja Vimpelissä rokotekattavuus on THL:n tietojen mukaan selvästi alle 90 prosenttia. Todellisuudessa kummassakin kunnassa rokotekattavuus lähentelee sataa.

Kuusi pohjalaiskuntaa ylsi sadan prosentin rokotekattavuuteen. Nämä kunnat ovat Evijärvi, Isojoki, Isokyrö, Soini, Kannus ja Kaustinen.

Laumasuoja syntyy 95 prosentin rokotekattavuudella. MPR-rokote suojaa tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan.

Artikkelia päivitetty 12.12. klo 14:30: Otsikkoa on täydennetty ja koska THL:n rekisterissä Teuvan ja Vimpelin rokotekattavuustiedot eivät ole ajan tasalla, on ne korjattu oikeiksi.