Kiina vaati Kanadaa vapauttamaan Huawein talousjohtajan tai kohtaamaan seuraukset

Jos talousjohtaja Meng Wanzhou luovutetaan Yhdysvaltoihin, niin häntä uhkaa pitkä vankeustuomio.

Kiina
Meng Wanzhou
Meng WanzhouMaxim Shipenkov / EPA

Kiina varoitti lauantaina Kanadaa vakavista seuraamuksista, jos maa ei välittömästi vapauta kiinalaisen teknologiayhtiö Huawein talousjohtajaa Meng Wanzhouta.

Kanadan viranomaiset pidättivät Wanzhoun 1. joulukuuta Yhdysvaltojen pyynnöstä.

Mengiä uhkaa luovutus Yhdysvaltoihin, jonka mukaan tämä yritti piilotella Huawein yhteyksiä Skycom-yhtiöön, joka pyrki käymään kauppaa Iranin kanssa Yhdysvaltain asettamista talouspakotteista huolimatta.

Meng on Huawein perustajan tytär. Jos Meng Wanzhou luovutetaan Yhdysvaltoihin, niin hän voi joutua oikeuteen syytettynä salaliitosta lukuisten rahoituslaitosten huijaamiseksi.

Jos Meng todettaisiin syylliseksi amerikkalaisessa oikeusistuimessa, niin hän voisi saada jopa kymmenien vuosien vankeustuomion.

Kanadalainen oikeusistuin lykkäsi Mengin luovutusasian käsittelyn ensi maanantaille.

– Kiina kehottaa voimakkaasti Kanadaa välittömästi vapauttamaan pidätetyn henkilön ja suojelemaan hänen laillisia oikeuksiaan. Muuten Kanadan täytyy hyväksyä täysi vastuu aiheuttamistaan vakavista seuraamuksista, Kiinan ulkoministeriö sanoi tiedotteessaan.

Ministeriö ei tarkentanut, millaisia seuraamuksia se tarkoitti.

Lue myös:

Huawein talousjohtajaa uhkaa Yhdysvalloissa jopa 30 vuoden vankeustuomio

Yhdysvaltain ja Kiinan kauppasodan pelätään yltyvän kiinalaisen teknologiajätin Huawein johtajan pidätyksen vuoksi –yhdysvaltalaisyhtiöt pelkäävät kostotoimia

Kiinalaisen teknologiayhtiön Huawein talousjohtaja Meng Wanzhou pidätettiin Yhdysvaltojen pyynnöstä Vancouverissa – Yhdysvallat pitää kiinalaisen Huawein laitteita turvallisuusuhkana

Lähteet: Reuters