Britit hullaantuivat valkoisista poroista – harvinainen eläin saattaa olla muita laiskempi tai huonokuuloisempi

Kuvat puhtaanvalkoisista poroista ovat nousseet viraalihiteiksi. Albiinoja nämä erityisen väriset yksilöt eivät kuitenkaan yleensä ole, tutkija muistuttaa.

poro
Valkoinen poro
Tämä Visit Finlandin kuva ihastuttaa parhaillaan Isossa-Britanniassa ja sosiaalisessa mediassa.Kaisa Sirén / Visit Finland

Crapland on mitä ilmeisimmin unohdettu, sillä tällä viikolla Isossa-Britanniassa on ihmetelty ja ihasteltu puhtaanvalkoisia poroja.

"Harvinainen, mutta huomiota herättävä", otsikoi BBC juttunsa valkoisista poroista (siirryt toiseen palveluun).

BBC kertoi jo alkuviikosta norjalaisesta valokuvaajasta, joka oli ikuistanut valkoisen poron ja lisännyt kuvan tästä Instagramiin (siirryt toiseen palveluun). Tuloksena oli viraalihitti.

Jatkojuttuunsa brittimedia oli saanut kuvia myös Suomesta. Erityisesti Britanniassa on hullaannuttu kuvasta, jossa valkoinen poro näyttäisi nauravan. Nyt tämä Visit Finlandin kuva leviää sosiaalisessa mediassa (siirryt toiseen palveluun)kovaa vauhtia.

Mutta kuinka paljon valkoisia poroja jolkottelee Lapin tuntureilla? Ovatko ne todella harvinaisuuksia?

– Sataa poroa kohden puhtaanvalkoisia on tuskin yhtäkään, arvelee Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Jouko Kumpula.

Jos poroja on muutama sata, niin silloin joukkoon yleensä mahtuu jo jokunen valkoinenkin yksilö.

Kumpulan mukaan niin sanotut tilkkuporot, eli kirjavat porot, ovat sen sijaan yleisempiä. Niitä on poroista useampi prosentti.

Valkoiset porot ovat useimmiten naaraita: valkoinen hirvas on vielä suurempi harvinaisuus, Kumpula sanoo.

Valkoinen poro
Yle.fi:n lukija Taina Ylitalo kuvasi valkoisen poron Pallaksen maisemissa vuonna 2015.Taina Ylitalo, Enontekiö

Moni erehtyy luulemaan valkoista eläintä albiinoksi, mutta näin ei yleensä ole.

– Valkoiset porot eivät ole välttämättä albiinoja, vaan värimuunnoksia. Jos poro on albiino, sen silmät, kynnet ja iho ovat vaaleanpunaisia. Niitä on kuitenkin paljon paljon harvemmin kuin valkoisia poroja, Kumpula sanoo.

Valkoinen poro saattaa olla laiska

Matkailun näkökulmasta valkoinen poro lienee takuuvarma vetonaula. Erikoisuus viehättää, kuten brittimedian uutisointikin osoittaa.

Aiemmin valkoisten porojen suosiota on saattanut syödä yksi tietty ominaisuus. Valkoinen poro ainakin vaikuttaa laiskalta.

– Sanotaan, että ne ovat rauhallisempia ja unisempia. Jostain syystä esimerkiksi vasat voivat vaipua syvempään uneen, Kumpula kertoo.

Valkoiset porot eivät ole niin säikkyjä ja arkoja kuin muut lajitoverit, jolloin niiden tarkkaavaisuus ympäristössä ei ole samaa luokkaa.

Tai sitten se ei vain kuule

Kehitysbiologilla on tarjota toinen selitys valkoisten porojen reagoimattomuuteen. Valkoiseen väriin voi liittyä myös huono kuulo.

Helsingin yliopiston kehitysbiologian dosentin Kirsi Sainion mukaan ihmisillä ja nisäkkäillä ylipäätään tunnetaan ihon tai nahan pigmentittömyydestä aiheutuvaa kuuroutta. Se voi olla seurausta hermostopienaksi kutsutun rakenteen häiriöistä, jotka haittaavat sisäkorvan kehitystä sikiövaiheessa.

Pelkästään poron näkyvästä väristä mahdollista huonoa kuuloa – tai laiskuutta – ei kuitenkaan voi päätellä. Valkoisuuden syynä voi olla albinismi tai ihon pigmentin puute, mutta valkoisen karvan alla voi olla myös kokonaan pigmentin peittämä nahka tai läikikäs nahka, ja vain karva näyttää valkoiselta.

Joka tapauksessa erityinen piirre yhdistettynä valkoiseen väriin voi olla myös vaarallinen.

– Valkoinen vasa erottuu hyvin tunturissa tai muilla avoimilla mailla kesällä. Tämä ja myös rauhallinen käyttäytyminen voivat altistaa joutumista petojen saaliiksi, sanoo Luonnonvarakeskuksen Kumpula.

Mutta kuten aina, yksilöissä on paljon eroja. Kumpulan mukaan muihin värimuunnoksiin ei kuitenkaan liity vastaavanlaisia, tunnistettavia luonteenpiirteitä.

Uutista on päivitetty 10.12.2018: Täydennetty kehitysbiologian dosentin kommenteilla siitä, että valkoisten porojen reagoimattomuus saattaa johtua myös pigmentin puutteeseen liittyvästä huonokuuloisuudesta. Samalla muokattu myös otsikkoa ja väliotsikoita.