1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Brexit

Lontoossa tänään mielenilmauksia brexitistä – Sunday Timesin mukaan May lykkäämässä parlamenttiäänestystä, pääministerin toimisto kiistää

Lontoossa kampanjoidaan niin kovan brexitin kuin uuden kansanäänestyksenkin puolesta.

Brexit
Theresa May
Pääministeri Theresa Mayn asema muuttuu päivä päivältä tukalammaksi.Daniel Leal-Olivas / AFP

Lontoossa järjestetään tänään kampanjoita ja mielenilmauksia ennen tiistain ratkaisevaa brexit-äänestystä. Liikkeellä ovat ainakin kovan brexitin kannattajat sekä omassa tapahtumassaan uutta kansanäänestystä vaativat aktiivit.

"Brexit tarkoittaa exitiä" -otsakkeella kulkeva mielenilmaus järjestetään Lontoon keskustassa. Mukana on muun muassa Ukip-puolueen johtaja Gerard Batten.

– Tämä on demokraattinen ja rauhanomainen mielenosoitus, joka ilmaisee lähtöä ajavien voimakkaita tuntoja huolimatta anti-brexit-propagandasta, jolle olemme altistuneet lähes kaksi ja puoli vuotta, tapahtuman Facebook-sivuilla kerrotaan.

Ukip-puolueesta aiemmin viikolla eronnut Nigel Farage on varoittanut, että mielenilmaus muutama päivä ennen ratkaisevaa äänestystä voi poikia väkivaltaa, mikä antaisi brexitin vastustajille aihetta arvosteluun, kertoi EUObserver. (siirryt toiseen palveluun)

Entinen puoluejohtaja on perustellut eroaan sillä, että puolueella on päähänpinttymä islamista eikä se enää karta ääriainesta.

Brittiläinen the Sunday Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti toisaalta kertoi varhain aamulla Suomen aikaa, että pääministeri Theresa May olisi lykkäämässä tiistain parlamenttiäänestystä brexitistä.

Puuttuuko sisältö?

Ylen artikkeleiden yhteydessä voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkistamalla evästeasetuksesi alta olevasta linkistä voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Lehden mukaan May sen sijaan suuntaisi ensi viikolla Brysseliin vaatimaan parempaa brexit-sopimusta.

Sunday Times perustaa tietonsa ministeri- ja avustajalähteisiin, jotka odottavat Mayn ilmoittavan sunnuntaina aikana äänetyksen lykkäämisestä.

Mayn toimisto kuitenkin on kiistänyt lehden väitteet ja todennut, että äänestys pidetään ajallaan. Kiistämisestä on kertonut esimerkiksi Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

"Brexit tekee meistä köyhempiä"

Britannian parlamentin alahuoneen on siis määrä äänestää tiistaina erosopimuksesta, jonka Euroopan unioni ja Britannia ovat neuvotelleet.

Sopimuksen hylkäämistä pidetään todennäköisenä, koska sopimusta vastustetaan niin konservatiivien sisällä kuin Pohjois-Irlannin unionistipuolueessakin (DUP).

Sunnuntaina koolla ovat myös uutta kansanäänestystä vaativat People's vote -aktiivit.

– Lukuisat itsenäiset arviot ovat osoittaneet, että tämä sopimus ajaa meidät heikompaan asemaan vaurioittaen taloutta ja tekemällä meistä köyhempiä, tapahtuman sivuilla vedotaan.

Kampanja muistuttaa, että jopa Britannian hallituksen oma ennuste osoittaa maan aseman heikentyvän verrattuna EU-jäsenyyden jatkamiseen nykyisillä ehdoilla.

Britannian valtiovarainministeriö julkaisi aiemmin arvion, jonka mukaan maan talous supistuu 15 vuoden kuluessa noin neljä prosenttia EU-eron seurauksena.

– Tästä syystä me vaadimme mahdollisuutta sanoa viimeisen sanan brexit-sopimuksesta, aktiivit vaativat.

Britannian tunnetuin brexit-juhta jätti puolueensa – Nigel Faragen mukaan Ukipin nykyjohdolla on "pakkomielle islamista"

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi